Fetić: „Od Uprave nemamo nijednu ponudu već prijetnje da ćemo biti krivi za sve…“


O aktivnostima vezanim za generalni štrajk, u kojem su radnici kompanije ArcelorMittal Zenica od 20. novembra, govoreno je u četvrtak, na press konferenciji Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o.
Pritisci sve veći, ali straha nema
„Od strane Uprave nemamo niti jednu ponudu, osim prijetnji, koje dobijamo iz dana u dan, kako ćemo biti krivi za sve probleme koji nastanu za vrijeme štrajka. Kada je u pitanju podatak koji je iznijela naša Uprava, a to je kako je ugalj poskupio za 300%, to sigurno nije istina. Ugalj se, definitivno, kupuje najjeftiniji i najlošiji. Struja je, istina, poskupila za 44%, ali samim time je i najjeftinija koju ArcelorMittal ima. Isto to važi i za plin i gas. Uprava za sve to ima para, ali nema za povećanje plata radnicima za 20-30%“, kazao je, između ostalog, Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.
Arbitražom je, kaže, utvrđeno da nema otpreme i dopreme sirovina, osim za nužne potrebe Koksare. „Danas je ugalj došao, da se istovari, na skladište, međutim to nije nužno. Uglja ima, sigurno, do 20. decembra, tako da od danas mogu prestati sa tim pritiscima. Svakodnevno sam u kontaktu sa radnicima, straha nema, pritisci su svakim satom sve veći i veći. Radnici se, jedan po jedan, pozivaju u kancelariju kod upravnika da potpišu da su protiv štrajka i samim time da će im biti isplaćene plate. U suprotnom, nema ništa“, rekao je Fetić, ističući da su njihovi zahtjevi opravdani.
I jučer (ponedjeljak, op.a.) smo kontaktirali Fetića, koji nam je kazao da promjena i pomaka nema, a kada je u pitanju rješavanje ove problematike, te da je u krugu Kompanije sa radnicima, koji tvrde sa su pritisci na njih sve veći.
Antonić: „Ovo je posljedica gladnih usta“
Na press konferenciji su govorili i: Dario Antonić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Prijedor, Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.
„Radnici Rudnika Ljubija su poslati na jedan vid korištenja godišnjih odmora, plaćenih dopusta, od tada sjedamo s poslodavcem da vidimo šta i kako dalje, na koji način da radnike platimo za period taj koji se neće raditi. Namjera mi je da upozorim sve aktere ove situacije da ovo nije posljedica hira Sindikata, ovo je, upravo, posljedica nemogućnosti radnika da nastave raditi u ovim uslovima. Ovo je posljedica gladnih usta, posljedica u koju su dovedeni radnici“, rekao je Antonić, dodajući da Sindikat još uvijek nastoji kontrolisati situaciju.