Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj prošle sedmice usvojen je Prijedlog Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH „Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina. Usvajanjem ove Odluke stvoreni su uslovi da se na području Zeničko-dobojskog kantona, a na Koridoru Vc, grade priključci na autoput kao što je priključak u Nemili, priključak u Žepču, petlja za Tuzlu u Žepču i ostali priključci. Za usvajanje ove odluke, 61 zastupnik glasao je „za“.
– Zastupnici Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH s područja Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Adisa Kokić-Hinović su uspjeli lobiranjem kod kolega zastupnika obezbijediti 61 glas za izglasavanje ove odluke -istakao je zastupnik Miralem Galijašević.
Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je, između ostalog, da je usvajanje Prijedloga rezultat mukotrpne borbe Gradske uprave Zenica na čelu s njim.
– Uspjeli smo se, prije svega, izboriti da se ovaj Prijedlog nađe na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a zahvaljujući dodatnim naporima i pravovremenog informisanja javnosti uspjeli smo natjerati zastupnike da podrže ovaj Prijedlog. Razmatranje ovog Prijedloga na današnjoj sjednici je još jedna potvrda da se ovo isključenje nije planiralo iako su u SDA tvrdili drugačije, ali i da je dugogodišnji trud i rad Gradske uprave Zenica na kraju uspio i urodio plodom-istakao je Kasumović te na kraju kazao da građani Nemilskog sliva mogu da slave jer mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo isključenje odnosno uključenje važno za razvoj ovog kraja.