Edukativna tribina „Neofašizam, pošast koja ne jenjava-posmatrano kroz prizmu balkanske prostorne i historijske dimenzije“ upriličena je protekle sedmice u Gradskoj biblioteci Zenica, u organizaciji Udruženja „Baton“ Zenica.
Neophodno ozbiljnije djelovanje
Gost predavač bio je dr.sc. Sabahudin Šarić, naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.


Udruženje „Baton“ nastoji ponuditi edukativne sadržaje za sve građane pa će tako u narednom periodu biti organizovana promocija knjige „Čavkarica“ autora prof.dr. Smajila Durmiševića te edukativna tribina o najljepšim epitafima i nišanima u Bosni i Hercegovini, kao historijska baština Bošnjaka.


„Neofašizam se u Evropi zadnjih 20-30 godina intenzivno razvija pa tako imamo stranke koje imaju obilježja tzv. ekstremne desnice i koje su već ušle u Evropski parlament, u vladama su mnogih zemalja i, ono što je indikativno, nalaze se u parlamentima zemljama kao što su Njemačka i Italija. Evo, sada imamo izbore u Italiji gdje se očekuje da će upravo jedna takva desničarska ekstremna stranka pobijediti“, kaže Šarić te dodaje da je, s obzirom na to da građani naše države imaju loše iskustvo s tim ideologijama te kako se ne bi kajali u budućnosti, neophodno ozbiljnije djelovanje da fašizam i taj sistem mišljenja posustane. „Jedan od načina da se borimo protiv neofašizma jesu upravo mediji jer su moćno oružje. Neofašisti i desničari vješto koriste sredstva komuniciranja, posebno društvene mreže. Mislim da, uslovno rečeno, suprotna strana posustaje u tome i ne pokazuje toliku inovativnost i energiju, a to je jedno od područja u kojima neofašističke i desničarke grupacije ostvaruju velike napretke. Pored toga, u borbi protiv neofašizma važna je i edukacija ali je i potrebno što više govoriti o ovoj temi“, kaže Šarić.
Komparacija neofašizma i neprijatelja u ratu
Moderator tribine bio je doktor historijskih nauka Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“. „Gost predavač je Zeničanin koji je doktorirao na temu neofašizma. Posjetioci tribine će imati priliku vidjeti prezentaciju u kojoj je napravljena komparacija između neofašizma koji bukti u Evropi ali i naših neprijatelja u ratu koji su pokazivali ozbiljne namete fašizma kroz rušenje vjerskih objekata, nepodnošljivosti drugog i drugačijeg pored sebe…“, kaže Ismić.