U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, potpisani su i ugovori za LOT 3 – Projekti iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona, sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na poticanje izbjegavanja nastajanja otpada, selektivno prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije u cilju smanjenja zagađenja okoliša, jačanje ekološke kulture građana i slično.
Potpisano je ukupno 70 ugovora, a sredstva u iznosu od 99.300 KM namijenjena su neprofitnim organizacijama – nevladinim organizacijama i udruženjima građana.
Partnerski odnos

Pašić

„Na Javni poziv za LOT 3 ukupno je pristigla 101 prijava, od čega je odobreno 70 projekata, a 24 prijave su odbačene zbog nepotpune dokumentacije i neispunjavanja uslova Javnog poziva. Priliku za apliciranje na ovaj javni poziv imale su nevladine organizacije i udruženja građana“, rekao je Danijel Pašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.
Ministar Pašić je istakao da je uloga nevladinog sektora, koji volonterski obavljaju poslove za opće društveno dobro, nemjerljiva u našem društvu. Partnerski odnos i saradnja sa nevladinim organizacijama, sigurno je, doprinijet će jačanju ekološke kulture građana.
„Partnerski odnos i saradnja sa nevladinim sektorom od izuzetne je važnosti ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je podizanje svijesti građana o značaju zaštite okoliša. Svim korisnicima želim sretan rad, uspješnu realizaciju projekata i vidljive rezultate koji će pokazati da su sredstva usmjerena na pravi način, ka poboljšanju kvaliteta životne sredine koja je dom svih nas“, poručio je ministar Pašić.
Korisnici sredstava
Udruženje „Eko Tvrtkovac“ ove godine je sredstva dobilo za projekat „Znanjem do zdravijeg okoliša“.

Spahić

„U sklopu ovog projekta planirali smo čišćenje i uređenje Starog groblja u Donjoj Vardi. To je najstarije staro groblje u slivu Babine rijeke. Planirali smo realizovati i određene aktivnosti oko uređenja Eko parka Postojna, jer tu dolazi sve više građana, kao i da učestvujemo u završetku ljetne učionice u OŠ Arnauti, kao i edukaciji… Sredstva koja smo do sada uložili u proteklih nekoliko godina, a kroz ove javne pozive, vidljiva su, a uradili smo mnogo više posla i aktivnosti, u odnosu na raspoloživa sredstva“, rekao nam je Jakub Spahić, sekretar Udruženja „Eko Tvrtkovac“.
Maksuma Topalović, izvršna direktorica Nevladine organizacije „Alternative“ Kakanj je kazala da su za projekat Povećanje svijesti javnosti o hitnosti poboljšanja energetske učinkovitosti, dobili sredstva u iznosu od 1.000 KM.

Topalović

„S obzirom na to da u organizaciji postoje i drugi projekti, te se ovaj samo naslanja na te druge, nadamo se da ćemo projekat uspješno implementirati i pojačati te naše rezultate. U cijeloj Bosni i Hercegovini se jako malo govori o energetskoj tranziciji. Nemamo strategije, nismo spremni, barem na lokalnom nivou, da se uhvatimo u koštac sa svim preprekama i izazovima koji su pred nama. Vjerujem da ćemo, kroz ovaj projekat, uspjeti da povećamo svijest javnosti o tome da i sami trebaju nešto da učine. Ako ništa drugo, da izvrše pritisak na donosioce odluka da užurbaju sa konkretnim strategijama i da odgovore na potrebe javnosti i ispune sve sporazume koje su potpisali Bosna i Hercegovina i Energetska zajednica“, kazala je Topalović.

Smajić

Lovačko društvo „Tetrijeb“ iz Olova će, a kako nam je kazao Izet Smajić, zahvaljujući odobrenim sredstvima, izraditi panoe i postaviti ih u dijelu lovišta za obavještenje i korištenje objekata u lovištu.
Institutu za dječiju književnost Tešanj odobrena su sredstva za realizaciju projekta koji je namijenjen mališanima, odnosno djeci predškolskog uzrasta.

 

Planjac

„Projekat koji radimo jeste knjiga „Kako naučiti čovjeka da ne zgazi ni mrava“. Riječ je o edukativnoj priči s kojom planiramo obići vrtiće, odnosno predškolski uzrast djece kako bi našim malim potomcima pokazali koliko je važno da vode brigu o životinjama, okolišu, prirodi,… Sredstva koja smo dobili iznose 3.000 KM i ona će biti usmjerena na štampanje knjige koja će biti podijeljena školama i predškolskom uzrastu, a svakoj školi u Zeničko-dobojskom kantonu biće dostavljen primjerak knjige“, kaže Muamera Planjac, iz Instituta za dječiju književnost Tešanj.

Hrusto

Među korisnicima sredstava je i Odbojkaški klub Kakanj 78, a cilj im, zajedno sa djecom iz obdaništa, zasaditi stotinu stabala u svojoj lokalnoj zajednici.
„Dobili smo 500 KM i nadali smo se mnogo većem iznosu obzirom na to da je naš Klub prvak u Zeničko-dobojskom kantonu. Projekat smo bazirali na promociju ekološke svijesti i željeli smo da zajedno sa djecom iz obdaništa zasadimo stotinu stabala na području općine Kakanj. Djeca bi, sve dok borave u vrtiću, pratila projekat, a Ministarstvu bi, iz godine u godinu, slali fotografije“, kaže Izudin Hrusto, iz Odbojkaškog kluba Kakanj 78.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA