Središnja tema 9. Gospodarskog foruma općine Žepče, koji je održan prošlog četvrtka, bila je Ljudski kapital i gospodarske migracije. U okviru Foruma održane su dvije panel-diskusije „Kako osigurati radnu snagu poslodavcima u BiH kroz strateški i zakonodavni okvir?“ i „Uvoz radne snage (NI)JE – rješenje za domaće poslodavce“. Organizator poslovnog događaja je Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovko. Suorganizatori događaja su Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče i Udruženje privrednika „Motrix“ Žepče.
Razmjena mišljenja javnog i privatnog sektora
Načelnik Zovko naglasio je važnost ovakvih događaja na kojima se razmjenjuju mišljenja javnog i privatnog sektora i vodi dijalog oko najvažnijih tema za BiH, što bi trebalo biti primijenjeno na svim razinama vlasti. Općina Žepče je među prve tri općine dobila BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje prije više od osam godina i od tad do danas neprestano, zajedno s privatnim sektorom, ukazuje na problematiku čije je rješavanje važno za sve u BiH a posljedice se mjere kroz broj odlazaka domaćeg stanovništva.
Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko pozvala je novoizabrane zastupnike na svim razinama da ozbiljno shvate svoju ulogu i da kod donošenja i usvajanja zakona nikako ne zaborave interes privatnog sektora i domaćeg stanovništva, osvrćući se i na potrebu da poslodavci kroz institucije rješavaju svoje probleme te da mladi ljudi aktivnije se uključe u razvoj svoje sredine.


Gosti 9. Gospodarskog foruma bili su brojni predstavnici s razine Federacije BiH; ministar prostornog uređenja Josip Martić, i pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Federacije BiH Dobrica Jonjić, također predstavnici: Privredne komore FBiH, Vijeća stranih investitora, Privredne komore ZDK, Grupacije poslodavaca ZDK, Udruge poslodavaca Sanski Most, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Agencije za rad i zapošljavanje, Predstavništva njemačke privrede AHK u BiH, Službe za zapošljavanje ZDK, Razvojne agencije, Udruženja poslovnih žena u BiH, donatori Help-Hilfe zur Selbsthilfe u BiH, i Švicarski Caritas, predstavnici akademske zajednice kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Žepče i žepački poduzetnici.


Panel diskusije
U okviru prve panel diskusije naglašena je važnost zakonodavnog i strateškog okvira koji treba biti usklađen na svim razinama vlasti i primjenjiv u praksi a nikako da sam sebi postane svrha. U diskusiji su sudjelovali Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ibrahim Meškić predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK, Alen Šabanović, predsjednik Udruženja privrednika Sanskog Mosta, Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, Adnan Spahić, predsjednik Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Miroslav Tadić, predsjednik Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče. Moderatorica panela bila je Jamila Jaganjac, doktorica ekonomskih nauka. U zaključku panela navedeno je da su osobe s invaliditetom, penzioneri i zapošljavanje studenata alternativa tržištu rada, ali da bi izvor trebao biti u novoj radnoj snazi, zapošljavanju stranaca, stvaranju uvjeta za zadržavanje postojeće radne snage i mladih ljudi, ulaganju u mlade kroz sustav obrazovanja i suradnju gospodarstva i obrazovnih ustanova, suradnji s agencijama za zapošljavanje.
Kao uvod u drugu panel diskusiju prezentiran je zakonski okvir zapošljavanja stranaca u BiH od strane Huseina Terzića iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U zanimljivoj i oprečnoj diskusiji na temu zapošljavanja stranih radnika u BiH govorili su Azra Kapo, rukovoditeljica Odjeljenja za rješavanje o pravima nezaposlenih osoba i zapošljavanje stranaca u Federalnom zavodu za zapošljavanje, Mijo Ćosić, direktor kompanije “ĆOSIĆPROMEX d.o.o Usora, Bojan Đokić, partner kompanije za dovođenje stranih radnika ”Jokić Invest” d.o.o., Ana Sović, direktorica kompanije „Nsoft“, Miroslav Vukajlović, direktor agencije „Spektar“, i Nagib Mujkić, direktor kompanije „Tisa komerc“ i predsjednik Udruženja Motrix. Moderatorica je bila Marjana Matijević, glavna i odgovorna urednica Radio Žepča.
Naša riječ bila je medijski partner ovog događaja.