Biti žena u politici i kročiti političkom scenom u Bosni i Hercegovini izuzetno je zahtjevan posao te žene moraju uložiti mnogo više truda i rada od suprotnog spola kako bi kreirale političku budućnost i učestvovale u procesima odlučivanja.
Bolji status žena u društvu
Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, smatra da su se za svoj status u društvu žene kroz historiju morale boriti. Izborile su ravnopravnost i jednaku mogućnost školovanja i zapošljavanja na tržištu rada te su ravnopravne sa muškarcima u gotovo svim područjima društvenog života, a strogi patrijarhalni ustroj porodice, koji je prevladavao kroz historiju, kaže Bašić, gotovo da i ne postoji. „Žene su danas snažne i zaposlene. One su direktorice, doktorice, naučnice, inženjerke, profesorice, pravnice, medicinske sestre, trgovkinje. Uključene su dodatno i u društveno politički život obnašajući funkcije na određenim nivoima vlasti, a uz to su majke koje uspješno usklađuju svoje obaveze unutar posla, porodice i domaćinstva. Obnašati funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Maglaj, uz redovan radni angažman na poslovima Menadžera u kompaniji u kojoj radim već 16 godina te biti kćerka, majka, supruga, snaha, sestra, prijateljica… je itekako zahtjevno i potrebno je puno truda i snage kako bi se sve uloge obavljale maksimalno kvalitetno. Te obaveze nije lahko uskladiti ali sve promjene nabolje u kojima danas uživamo, dokaz su da je borba kroz prošlost zaista bila vrijedna današnjeg statusa i da se mora nastaviti, kako bi se taj status sačuvao, dodatno ga nadograđujući i unapređujući. Smatram da me je Bog počastio osobinama poput hrabrosti, upornosti i izdržljivost te neiscrpnom količinom ljubavi koju unosim u sve što radim i zbog toga se nikada ne žalim na količinu obaveza koju imam“, ističe Bašić.
„Budite ponosne na svoja postignuća“
Kako kaže, žene se ne trebaju osvrtati na mišljenja okoline već trebaju iskreno vjerovati u svoje sposobnosti jer jedino tako mogu ostvariti sve svoje snove. „Drage nane, bake, majke, kćerke, sestre, prijateljice i kolegice, budite uvijek ponosne na sebe i na ono što ste postigle u životu. Njegujte svoj um kao i svoju ženstvenost, ulažite u svoje obrazovanje i budite uvijek zadovoljne sobom. Sjetite se uvijek da je temelj ljudske sreće duboka sigurnost u vjerovanju, radost u malim stvarima i velika jednostavnost“, poručila je Bašić.