Povodom obilježavanja 65. rođendana škole, u školskom dvorištu Osnovne škole “Vladimir Nazor” Zenica proteklog petka čuli su se dječiji smijeh i pjesma. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, a učenici i nastavnici ove zeničke škole pripremili su bogat kulturno-zabavni program. U realizaciji svečanosti povodom Dana škole i promociji mira učestvovalo je “Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica 1956” puštanjem bijelih golubova.
Prate savremeni način života
Svečanost povodom obilježavanja rođendana Škole počela je pjesmom “Osmijeh” kojom su učenici IVb I IVc razreda sve prisutne podsjetili da je prva, školska ljubav slađa od svega dok su učenici IIIb razreda igrokazom prikazali da je porodica najvažnija karika društva te da biti majka znači učiti o snagama za koje niste znali da postoje. Potom se, nakon pjesme i igrokaza, direktor škole, Mirnes Varupa, prigodnim govorom obratio prisutnim zvanicama, zaželivši im dobrodošlicu. Uputio je iskrene čestitke povodom Dana škole te se gostima zahvalio što su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan dan.
“Naša škola je mjesto na koje, vjerujem, svi rado dolazimo. Pokušavamo da pratimo savremeni način života i izazove koje nosi vrijeme u kojem živimo. U tom pogledu prva smo škola u FBiH koja je dobila akreditiv „Odgojno-obrazovna ustanova prijatelj zdrave ishrane“. U školskoj kuhinji se i prije akreditacije posluživala zdrava hrana, a navedena akreditacija je to i potvrdila. Akreditacija nas obavezuje da stalno radimo na promociji zdravog načina života kroz nastavni proces, vannastavne aktivnosti, produženi boravak, podizanje svijesti naših roditelja odnosno nastojimo da zdrav način života prenesemo i na porodice naših učenika. Trudimo se da djeci usađujemo ljubav prema sticanju znanja, ljepoti otkrivanja novih stvari i značaju građenja zdravih međuljudskih odnosa. Da kvalitetno radimo, govore nam ostvareni rezultati u sferi redovnog odgojno-obrazovnog rada ali i rezultati takmičenja na kojima su učenici ostvarili zapažene rezultate kako na gradskom, kantonalnom tako i na federalnom nivou“, kaže direktor Varupa.
U Školu je, ističe Varupa, u proteklom periodu uloženo više od milion KM, a ove godine Vlada ZDK i resorno ministarstvo izdvojili su 150.000 KM za krovnu rekonstrukciju u Područnoj školi.
„Zahvaljujem se Vladi ZDK i iskreno se nadamo da će nas prepoznati i u budućim investicionim aktivnostima. Ovom prilikom predlažemo izgradnju nove fiskulturne sale u Centralnoj školi kao i školskog igrališta u Područnoj školi. Predloženim investicijama, pored učenika Škole, višestruku korist imala bi uža i šira lokalna zajednica“, poručio je direktor Varupa prilikom obraćanja.
Uručene zahvalnice za kontinuiranu podršku
Nakon prigodnog govora, direktor Škole uručio je zahvalnice za kontinuiranu podršku i poboljšanje uslova rada u Školi. Zahvalnica je uručena Mirzi Mušiji, ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Neziru Piviću, premijeru ZDK i Selvedinu Šatoroviću, predsjedniku Saveza samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH.
U svom obraćanju, ministar Mirza Mušija, u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, čestitao je 65 godina postojanja i rada ove odgojno-obrazovne ustanove.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju