Radnici ArcelorMittala Zenica su jučer (ponedjeljak, op.a.), ispred direkcije ArcelorMittala, još jednim protestnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da nije potpisan novi pojedinačni kolektivni ugovor, odnosno nije udovoljeno njihovim zahtjevom za povećanje plata. „Pomaka nema. U četvrtak smo imali Skupštinu Sindikata AMZ, sutra imamo vanrednu sjednicu. Dodatnim mail-om smo se obratili Kompaniji da smo imali Skupštinu i da idemo prema generalnom štrajku. Nismo dobili nikakav odgovor. Isti mail je došao i do novog generalnog direkora. Zahtjevi su isti, povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok,… Kada sve uzmemo u obzir, to je povećanje za 25-30%“, rekao je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata AMZ, dodajući da bi u generalni štrajk mogli stupiti krajem novembra.

Predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović je još jednom podsjetio da se plate radnika ArcelorMittala obračunavaju primjenom najniže satnice grane metala u FBiH. „S obzirom na činjenicu da se radi o ArcelorMittalu, koji je najveći svjetski gigant, to nije plata, to je sadaka“, poručio je, između ostalog, Mujkanović.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović je istakao da je ovo pokušaj potpunog ignorisanja zahtjeva radnika. „Igra se na tu stvar da se ova kompletna priča razbije negdje u kolektivu, međutim, Sindikat je ostao jedinstven i mi ćemo nastaviti vršiti pritisak. Očekujemo u narednom periodu uključenje resornog federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva“, poručio je, između ostalog, Šatorović, dodajući da radnici ArcelorMittala nisu sami, te da su im se pridružili i predstavnici drugih organizacija Saveza samostalnih sindikata BiH, a kako bi im iskazali podršku u borbi za njihova prava.