Ilustracija

Iza nas su nadprosječno topli dani vikenda, a narednih dana u Bosni i Hercegovini izvjesno je sunčano i još toplije vrijeme. Prema najavama meteorologa, sa utorkom je počeo još jedan toplotni val koji će u nekim dijelovima zemlje, naročito na jugu, potrajati najmanje desetak dana te koji može negativno djelovati na zdravlje stanovništva.
Toplo i tokom noći
Na jugu i sjeveru zemlje, upozoravaju meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, dani će počinjati vrlo toplim jutrima, što znači da se temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20 stepeni. Minimalne temperature zraka, u periodu od devetog do 18. jula, varirat će između 16 i 21 stepen u Bosni, na jugu Hercegovine do 25 stepeni. Najviše dnevne temperature iznosit će između 32 i 38 stepeni, te je moguće da lokalno temperature budu i iznad 39 stepeni Celzijusa. Za navedeni period indeks UV zračenja je vrlo visok, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Preporuke za zdravo i sigurno ljeto
Važno je, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pridržavati se osnovnih preventivnih mjera: smanjiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati kada je najveći indeks UV zraka, koristiti sredstva sa najvećim zaštitnim faktorom, oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nositi sunčane naočale sa UV zaštitnim slojem. Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dvije litre dnevno, što je otprilike osam čaša) te je potrebno paziti na odabir hrane.