Bikić i Babić

Manifestacija „Obilježavanje Dana nauke na Fakultetu inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici“ održana je protekle sedmice u amfiteatru Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka, u okviru projekta promocije tehničkih i prirodnih nauka i studijskih programa Fakulteta.
„Pozvali smo mnoge srednje škole iz Zeničko-dobojskog kantona , a najviše škola se odazvalo iz Zenice, Breze i Kaknja kao i privredne subjekte i Privrednu komoru ZDK. Želimo da prezentujemo i manifestaciju Sci&Tech Challenge koja će biti upriličena u martu naredne godine, a na kojoj učenici srednjih škola kreiraju određene projekte i na taj način doprinose razvoju nauke. Želja nam je da spojimo trougao: srednja škola, Privredna komora i Univerzitet te da na taj način jedni drugima pomažemo“, kaže Farzet Bikić, dekan Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka, istakavši da je potpisan Protokol o saradnji sa Privrednom komorom ZDK koji podrazumijeva povezivanje fakulteta sa privrednim subjektima te učestvovanje i organizacija zajedničkih projektata.
Prema riječima Diane Babić, predsjednice Privredne komore ZDK, cilj Protokola je da zajedničkim djelovanjem unaprijede saradnju između kompanija, u domenu praktične nastave, i fakulteta kako bi studenti imali kompetencije potrebne savremenim procesima rada. „Napravili smo iskorake zahvaljujući sinergiji kompanija, resornih ministarstava, obrazovnim i drugim institucijama i možemo biti primjer dobre prakse u regiji“, kaže Babić.
Manifestaciji su prisustvovali i učenici JU Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica. „Ovdje smo da unaprijedimo saradnju, doveli smo učenike različitih struka kako bi vidjeli šta mogu postati u budućnosti i kako bi unaprijedili svoje znanje“, kaže Nihad Kamenjaković, direktor Škole.