Protekle srijede je, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježen Dan Općine Vareš. Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona – predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Dejan Kovačević, ministar privrede ZDK Samir Šibonjić, ministrica finansija ZDK Dženana Čišija, ministar za boračka pitanja ZDK Adnan Sirovica, načelnici susjednih općina, direktori javnih ustanova i preduzeća, istaknuti građani i privrednici i brojne druge zvanice i gosti.
Marošević: „Branit ćemo dostojanstvo vareškog čovjeka“
U Vareš-Majdanu je 16. avgusta 1891. godine potpaljena prva visoka peć, čime je obilježen početak strelovitog razvoja vareške regije, industrije i kulture u njoj. Ovogodišnji Dan Općine Vareš obilježen je nešto skromnije zbog Dana žalosti i nemilog događaja u Gradačcu. “Drago mi je da će iz Vareša otići poruka: ‘Stop nasilju, stop nasilju nad ženama i svakom drugom obliku nasilja’“, poručila je, na samom početku, predsjedavajuća Općinskog vijeća Vareš Mahira Brkić.
„Vareš je nekada imao više zaposlenika nego stanovnika. Radnu snagu smo uvozili i iz vana. I sve do unazad godinu dana, takvo stanje je bilo i vezalo se za Vareš. Te 1891. godine je upaljena prva visoka peć. I tada počinje ekspanzija – ekspanzija industrije, privrede i samog Vareša. Nažalost, ratna dejstva su to zaustavila i sve je krenulo u nekom drugom smjeru. Moram napomenuti da su Vareš i Varešani najsrećniji bili dok je Željezara radila sa 4.500 zaposlenika, dok je Rudnik Vareš bio najpoznatiji i privredno najjači rudnik u bivšoj Jugoslaviji. I taj rudnik tada nije bio problem. Danas, kada smo, hvala Bogu, pogledani, što od strane Boga, što od sreće, dobili strane investitore, neko ima potrebu da zaustavi, ne stranog investitora, nego da zaustavi napredak Vareša. Slobodno, sa ove govornice, kažem, svjesna svoje društveno-političke odgovornosti, znate zbog čega se ima potreba zaustaviti, jer taj rudnik, ta kompanija Adriatic Metals nije u administrativnim granicama neke druge općine, jer da je tamo, tamo privreda treba biti razvijena, nego je u jednom malom Varešu, kome su svi okrenuli leđa. Zato mi je drago da će prvi put Vareš štititi svoje dostojanstvo, pravo na život, povratak koji nam se dešava ponovo, povećan rad vrtića, lokala i svega onoga što prati priliv građana“, kazala je, između ostalog, predsjedavajuća Brkić.
Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević je istakao da će „braniti dostojanstvo vareškog čovjeka, te pružiti domaćinski odnos svima onima koji se mogu uklopiti u svoje poslovne, ekonomske i svake druge interese“.
„Bila je to tada najmodernija visoka peć na Balkanu. To je, tada, bio bum onoga vremena, tehnologije, i svega drugog. Tada je to bio snažni pokretač, snažna osovina, tada malog, Vareša, sa malom privredom, malim poduzetnicima i onda se prešlo u moderno gospodarenje. Na temelju tog Vareša, pokrenula se Zenica, Ljubija, Smederevo. Ovim šinama kojim se danas uspostavljaju prema Varešu, tim šinama je odavde otišlo bogatstvo, one koje su nam Bog i priroda ostavili. Oni trebaju u svrhu čovjeka, da se upravo na tim metalima i resursima gradi novo svjetsko moderno vrijeme. Nažalost, mi sami sebe demantujemo. I ovdje u Varešu, i u Zenici, i u ovoj državi. Bili smo mi i gladni i žedni. To vi, Varešani, znate. To, vi, institucije, znate. To znaju djeca koja su odavde znala samo jedan put – put odlaska. Potrebne su ljubav i ljepota, ali im je potrebno i nešto od čega će živjeti i graditi budućnost“, rekao je, između ostalog, načelnik Marošević.

Plaketu Općine Vareš za životno djelo
dobila je Amina Hrvat

Uručena općinska priznanja
Tokom protekle godine, mnoge ustanove i pojedinci, su predano radili, kako bi, svojim zalaganjem, doprinijeli razvoju i boljoj budućnosti Vareša. Zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljena su općinska priznanja. Plaketa Općine Vareš za životno djelo dodijeljena je uspješnoj sportašici Amini Hrvat, dok su zahvalnice dobili: Azra Prkić, Salko Muftić, Sidik Musa, Policijska stanica Vareš i „Ljaljić Tours“ d.o.o. Poslovnica Vareš.
Povodom obilježavanja Dana Općine Vareš, iskrene čestitke uputili su predstavnici različitih institucija.