Svečano obilježavanje 30. godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH upriličeno je protekle sedmice u Zenici u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Obilježavanje je počelo odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na groblju Prašnice te na spomen-obilježju Kameni spavač, a nastavljeno je defileom gradskim ulicama i otkrivanjem spomen-obilježja poginulim policajcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. s područja ZDK.
Značaj Trećeg korpusa
Centralni program, svečana akademija, upriličena je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.
Predsjednik Saveza RVI ZDK Jusuf Rakman u svom obraćanju prisutnima je kazao da Treći korpus treba značiti i budućim generacijama jer ova naša domovina ima mnogo dušmana. „Onaj ko zaboravi svoju prošlost taj nema ni mirnu sadašnjost niti sigurnu budućnost. Ovim činom svjedočimo da nam je stalo do prošlosti i do onih koji su neraskidiv dio nje, te do budućnosti mlađih naraštaja jedine nam domovine. Ova manifestacija je i opomena jer smo svjedoci da naši dušmani ne miruju, te čekaju prvu priliku da ponove isto zlo jer ni presude s najviših pravosudnih institucija nisu dovoljne da prekinu negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“, poručio je, između ostalog, Rakman.
General i predstavnik Trećeg korpusa Džemal Merdan zahvalio se prisutnima koji su došli odati počast, kazavši da će omladina nastaviti razvijati i njegovati tekovine borbe za BiH, pogotovo, kako kaže, u trenutku kada je ponovo ugrožena opstojnost, samostalnost, nezavisnost i teritorijalna cjelovitost BiH.
Borba za državu
Prisutnim zvanicama obratili su se i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice te Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja ZDK.
„Napravljena je Armija RBiH za koju niko nije vjerovao da će odbraniti ovu državu i uspjeli smo u tome, zbog čega smo bili svjetsko čudo. I danas, baš kao i tada, trebaju nam hrabri i odlučni ljudi, od svoje struke, da pravimo državu. Kada se organizujemo i postavimo ljude na prava mjesta napravit ćemo svjetsko čudo, baš kako smo to učinili tokom agresije“, kaže Kasumović.
„Nad našim narodom vršeno je zlodjelo koje nije zapamtilo 20. stoljeće. Iako 1992. godine nismo znali ali sada znamo da su spremni i na genocid i da nas istrijebe ako budu imali priliku. Nismo znali da će nas međunarodna zajednica braniti tek kada se završi genocid kao i da je jedina sila na koju se možemo osloniti je sila Božija i borba za opstankom. Jedinstveni i zajedno možemo stati pred one koji žele zlo ovoj državi i narodu“, poručio je Čolaković.