U Stupnom Dolu kod Vareša jučer (ponedjeljak, op.a.) obilježena je 30. godišnjica stravičnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša koji su počinile jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Među nekoliko stotina vojnika HVO-a, tog 23. oktobra 1993 godine, bile su jedinice pod nazivom “Apostoli” i “Maturice”, a zločin koji su počinili je rezultirao sa 38 ubijenih, od kojih je pored 17 ženskih osoba bilo i petero djece, te veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno.
Marošević: „Ovakvi zločini se ne smiju zaboraviti”
Načelnik Vareša Zdravko Marošević odao je počast žrtvama i osudio zločin u Stupnom Dolu te je ovom prilikom poručio da se ovakvi zločini ne smiju zaboraviti zarad bolje budućnosti, ali i da nema tog političkog ili bilo kakvog cilja koji može opravdati ovakav zločin. “Svake godine se nadam da ću dočekati neku obljetnicu u boljoj atmosferi, u boljem okruženju i misleći da se nikome više neće desiti ono što se nama desilo. Nažalost, evo zadnjih mjeseci prolazimo kroz stravične slike od Palestine, Izraela i Ukrajine, gdje djeca, žene i nevini stradaju. Jedino me raduje da smo mi ovdje u Varešu prošli ogromnu katarzu“, kazao je Marošević.
Prisutnima su se obratili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji su u svom obraćanju istakli da je nemoguće uputiti poruke koje će ublažiti bol i patnju preživjelih žrtava i porodica stradalih, ali da brojnost ljudi koji su došli na obilježavanje godišnjice pokazuje da se sjećanje na stradale žrtve obavlja na dostojanstven način.
Odata počast žrtvama
Žrtvama ovog stravičnog zločina je, tokom trodnevnog programa 30. godišnjice stradanja Bošnjaka Stupnog Dola, počast odata tradicionalnim Maršom mira „Trasa spasa Stupni Do“ koji je krenuo sa autobuske stanice Vareš Majdan, obilaskom mezarja žrtava u Varešu-mezarje Glavica, u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju, polaganjem cvijeća na spomen – česmu, gdje je upriličeno i prigodno obraćanje kao i obilazak mezarja žrtava u Stupnom Dolu, te prigodnim vjerskim programom.