Svečanom akademijom koja je održana u Bosanskom narodnom pozorištu 17. novembra, a u organizaciji Udruženja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica, prigodnim programom obilježena je 31. godišnjica od formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.
Svečanosti su, pored predstavnika kantonalne vlasti i načelnika općina ZDK, prisustvovali i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i potpredsjednik FBiH Refik Lendo, te porodice šehida, dobitnici zlatnih ljiljana i simpatizeri ove brigade.
Pristunima se, između ostalih, obratio Ferid Haseljić, predsjednik Udruženja. „Sa ponosom možemo kazati da 7. muslimanska brigada nije bila samo vojna formacija, ona je bila i obrazovna institucija uz koju su borci sticali vojna, vjerska, kulturna i životna iskustva. Sa punim pravom mogu reći da je bila rasadnik kvalitetnih kadrova iz svih oblasti“, poručio je Haseljić.
Nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade Armije RBiH Šerif Patković i brigadni general Halil Brzina kazali su da je ova brigada u svom kodeksu imala obavezu praktikovanja islama i vjere, da je njen doprinos u očuvanju tih vrijednosti nemjerljiv, te da je rezultat njene borbe oslobođeni teritorij BiH.
„Na vojnom polju brigada nije izgubila niti jednu bitku. Svaki zadatak koji smo dobili od pretpostavljene komande smo izvršili i trudili se da budu sa najmanjim brojem poginulih i ranjenih“, kaže Patković.
„Važno je ukazivati na značaj ove brigade jer sve što je vezano za naš rat se potiskuje i nastoji se omalovažiti i marginalizirati ali istina uvijek pobjeđuje“, poručio je Brzina.
Nakon svečanosti, položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen-obilježju šehidima u kasarni 7. muslimanske brigade na Bilmišću.