U subotu, 22. oktobra, se navršilo 29 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša, koji su počinili pripadnici specijalne jedinice “Maturice” i “Apostoli” – brigade HVO-a “Josip Ban Jelačić”. Na ovaj dan 1993. godine u Stupnom Dolu ubili su 38 civila, od čega 17 žena i petero djece, a potom spalili cijelo selo. Do temelja je spaljeno 58 kuća i mjesna džamija. Među ubijenim toga dana bilo je 17 žena i djeca od kojih je najmlađe imalo tek dvije godine.
Za ovaj zločin do sada su procesuirani Ivica Rajić, Miroslav Anić i Dominik Ilijašević Como, koji nakon bijega iz mostarskog zatvora živi u Hrvatskoj. Za preživjele izrečene kazne su samo djelimična satisfakcija.
“Ovdje ima ljudi koji su direktno učestvovali i ubijali žene i djecu pa bi bilo dobro za neku satisfakciju žrtvama da se svi oni procesuiraju”, poručuje Fuad Mahmutović.
U isto vrijeme, u Varešu oko 300 muškaraca Bošnjaka je zatočeno u improvizirane logore, a sedam civila je ubijeno. Za put oporavka i suživot potrebno je spominjati, opominjati i tražiti odgovornost.
“Koliku smo cijenu platitli u Varešu na osnovu nečije samovolje, odluke, za koju mi danas tragamo da daju dogovore uime koga i uime čega. U moje ime i mojih Varešana zasigurno nisu trebali i nisu smjeli”, istakao je Zdravko Marušić, načelnik Općine Vareš (HDZBiH).
Uz vjerske i druge manifestacije sjećanja na stradanje Bošnjaka u Stupnom Dolu ove godine upriličena je i premijera dokumentarnog filma “Zločin u Stupnom Dolu”.