Svečanim presjecanjem vrpce otvoren Vakifski park

Medresa “Osman-ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog svečano je obilježila veliki jubilej, 30 godina uspješnog rada i djelovanja. Počeci sežu u davnu i tešku 1992. godinu, a Medresa je, iz godine u godinu, rasla i stekla epitet jedne od najuspješnijih obrazovnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Medresa je jedna od sedam škola ovog tipa koje trenutno djeluju na području BiH i jedan je od simbola Visokog. Svoje srednjoškolsko obrazovanje tu stiče veliki broj učenika i učenica iz mnogih gradova BiH, nerijetko i inostranstva. Do sada je Medresa “iznjedrila” ukupno 27 generacija svojih alumnista. Nemjerljiv je značaj ove ustanove u odgoju i obrazovanju, što je dokazano na brojnim manifestacija i takmičenjima u protekle tri decenije, a najveće zasluge za uspjeh i razvoj Medrese pripadaju njenom osnivaču Džemalu ef. Salihspahiću, čovjeku koji je imao viziju za jedan ovakav projekat i dugogodišnjem direktoru Medrese te Dženanu Handžiću, aktuelnom direktoru i članu prve generacije Medrese “Osman-ef. Redžović”.
Ponosni na urađeno
Centralni događaj obilježavanja 30. godišnjice bila je svečana akademija, kojoj su prisustvovali eminentni gosti – reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK prof.dr. Spahija Kozlić i brojne druge zvanice koje su svojim dolaskom uveličali jubilej.
“Svjedočimo velikom jubileju koji se u početku mnogima činio nemogućim. Sretni smo kada god ostvarimo neki rezultat, a kada kao narod i zajednica ostvarimo nešto ovakvo, naša sreća se pretvara u ushićenje. Ovo što danas gledamo, nije došlo samo po sebi, nego iza ovog stoji ogroman trud i ljudska žrtva. Svi oni koji osjećaju sreću mogu se nadati i sreći na budućem svijetu. Ponosni smo na vas, niste ostali po strani, nego ste se zapitali šta možete učiniti, kao što to i trebaju pravi muslimani. Neka naš fokus bude na izgradnji ljudi u ovim prostorijama, takva izgradnja je naša nasušna potreba i imperativ”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.
Kako je istakao direktor Medrese Dženan Handžić, ova ustanova je više od škole i ona je dokaz da se Bošnjaci znaju i hoće ujediniti kada imaju cilj koji smatraju vrijednim i u koji vjeruju.
“Gravitaciono polje Medrese je privuklo ono najbolje u nama i među nama i uspjelo nadvladati sve naše unutrašnje podjele. Podigli smo zastave Medrese visoko, i ne mislimo nikada ići nazad. Ponosni smo na sve urađeno, idemo putem uspjeha, a potreba za proširenje kapaciteta svjedoči da je sve veći broj učenika u Medresi”, dodao je direktor Handžić, koji je uručio i priznanja zaposlenicima koji rade u Medresi 20 i više godina, a u pitanju su Safija Begić, Nedžad Agetović, Midhat Trebo, Amila Husić, Ejub Begić, Asim Lemeš, prof. Mujo Trako, prof. Fikret Trako, prof. Muhamed Mušinbegović, hfz. prof. Abdulkadir Kadrić, te mr. Fahrudin Memić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju