Islamski pedagoški fakultet u srijedu je organizovao svečanu akademiju povodom obilježavanja 30 godina rada i osnivanja Fakulteta. Svečanosti su prisustvovali: reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein ef. Kavazović, muftija zenički hfz.prof.dr. Mevludin ef. Dizdarević, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr. Jusuf Duraković, akademsko osoblje Fakulteta, kao i profesori sa drugih fakulteta Univerziteta u Zenici, glavni imami, profesori i studenti, i drugi gosti. Dobrodošlicu svim prisutnim poželio je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta, prof.dr. Muharem Adilović, podsjećajući na važnost ovog događaja za Islamsku zajednicu, Fakultet, Univerzitet te cijelu zajednicu. „Ovaj jubilej je posebno važan zbog činjenice, da smo uz pomoć reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, uspjeli kupiti novu zgradu Fakulteta, koja će pružiti nove mogućnosti za akademski rad nastavnog osoblja, i buduće uspjehe studenata“, rekao je dekan Adilović. Prisutnima se obratio i rektor Duraković, iskazavši zadovoljstvo i sreću povodom ove svečanosti.
Na svečanosti je povelja Fakulteta dodijeljena reisul-ulemi, dr. Kavazoviću, za izuzetnu podršku radu Fakulteta. „Osjećam zadovoljstvo i stanovit ponos današnjim obilježavanjem godišnjice Fakulteta. On je svojevrsni simbol Kur’anske paradigme o zrnu koje se zasije, pa iz njega izraste stotinu zrna. Prije 30 godina posijano je ovo zrno, s dobrim nijetom i sa sviješću o potrebi jedne ovakve ustanove. Trideset godina kasnije imamo hiljade studenata i studentica koji su u njemu odgajani i obrazovani na načelima velike kulture islama i koji su se potom uključivali u društvene procese i davali svoj doprinos u odgajanju novih članova“, kazao je reisul-ulema Kavazović.
Dodijeljene su i plakete i laureatima za doprinos radu i afirmaciji Fakulteta: prof. dr. Nusretu Isanoviću, hafizu prof.dr. Halilu Mehtiću, predsjedniku Upravnog odbora Fakulteta, doc.dr. Ejubu Dautoviću, bivšem premijeru ZDK-a Nedžadu Poliću, dok je posthumno dodijeljena plaketa Dželalu Imamoviću, predsjedniku Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, u vrijeme osnivanja Fakulteta. Dodijelene su i zahvalnice penzionisanim zaposlenicima Fakulteta: Bilalu Hasanoviću, Muhamedu Ćemanu, Fikretu Baručiji, Aidi Baručiji, Derviši Ramić, te posthumno Zurafeti Subašić.