Udruženje gluhih i nagluhih grada Zenica, koje broji preko stotinu članova, protekle sedmice je, druženjem u prostorijama Udruženja, obilježilo 60 godina od osnivanja. Prisutnim gostima se prigodnim govorom obratio Mirsad Musić, predsjednik Udruženja.
„Moram posebno istaći činjenicu da je ovo udruženje ostvarilo cilj osnivanja. Uspjeli smo da se naši članovi pozitivno i na jedan društveno prihvatljiv način integrišu u zajednicu, smanjili smo komunacijske barijere tako što smo uveli članske karte sa slikom i osnovnom abecedom gestovnog govora te tražili od sagovornika da se pismenim putem vrši daljnja komunikacija.


Povodom obilježavanja 60 godina postojanja i rada, upriličena su i takmičenja u kuglanju i pikadu, priredba u okviru koje su izvedeni dječija predstava, igrokaz i pantomima, a organizovana je i podjela pehara, medalja i zahvalnica učesnicima sportskih igara.


Naše aktivnosti smo bazirali i na obrazovanje članova, a po završetku istog, uz pomoć lokalnih vlasti, omogućili smo i adekvatno zapošljavanje. Udruženje se pretežno finansira iz budžetskih sredstava, članarine, donacija, humanitarne pomoći kao i pomoći prijatelja i ljudi dobre volje. Redovno smo nabavljali besplatna pomagala, poklon pakete te smo posebnu pažnju posvetili sportskim takmičenjima i manifestacijama“, kazao je, između ostalog, Musić.