U Žepče džudo dolazi 1970. godine, kao sekcija „Žepče džudo kluba Partizan“ iz Zenice. U tom periodu, tadašnji trener je okupio omladince i koji su počeli trenirati. Nakon tri godine uspješnog rada i rezultata, 1973. godine registrovan je Džudo klub „Mahnjača“ Žepče, koji se, kao sportski kolektiv, može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom, članstvom i uspjesima, koji u najpozitivnijem svijetlu predstavlja Bosnu i Hercegovinu, općinu Žepče i Zeničko-dobojski kanton. „Bili smo i ostali klub koji je imao više godina apsolutne prvake u različitim kategorijama, što nas i danas svrstava kao sportski kolektiv kojeg respektuju u džudo sportu“, kaže Nudžejm Tabaković, predsjednik Džudo kluba „Mahnjača“ Žepče.
U 2023. godini Džudo klub „Mahnjača“ obilježava veliki jubilej – 50 godina od osnivanja, te trenutno ima 65 aktivnih članova kroz razne kategorije i klub je koji sve češće nadilaze državne okvire tako što su sve češće nijhovi takmičari na balkanskim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima.
Povodom obilježavanja ovog vrijednog jubileja, nedavno je upriličena multimedijalna promocija poštanske markice, koju je organizovao Džudo klub „Mahnjača“ Žepče, u partnerstvu s JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo. Na samom početku promocije poštanske markice, direktor marketinga JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Edis Đerzić, je istakao da je 50 godina veliki jubilej i iz tog razloga su izrađene markice s prigodnim motivom.
Ovaj bitan događaj za općinu Žepče, svojim prisustvom je uveličao i predsjedavajući OV Žepče, Edin Šišić, koji je u svom obraćanju naglasio da je ovo veliki dan za Žepče. Marinko Tokić, pomoćnik ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK, poželio je da ova godina i ovaj mali jubilej budu samo jedan u nizu velikih jubileja, da ovaj klub postiže i još veće uspjehe nego do sada, te da će Ministarstvo, u skladu s mogućnostima, nastaviti sa svojom podrškom. Na kraju su uručene i zahvalnice i plakete zaslužnim kolektivima i pojedincima koji su kroz ovaj niz godina podupirali rad Džudo kluba „Mahnjača“ Žepče.