Selektor nogometne „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro objavio je prošle sedmice u prostorijama NS BiH u Sarajevu spisak od 23 igrača za utakmice kvalifikacija za EURO 2024. s Lihtenštajnom i Islandom.
– Nema razloga da puno mijenjamo ekipu koja je već dobro selektirana. Uz neke korekcije u organizacijskom smislu, smatram da možemo podići igru na jedan viši nivo. Uvjeren sam da da ovi igrači mogu odraditi dobar posao u predstojeće dvije utakmice -kazao je Kodro a potom dodao da prati još potencijalnih reprezentativaca.


Pozvani igrači: golmani – Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj i Kenan Pirić; odbrana – Anel Ahmedhodžić, Hrvoje Miličević, Adrian Leon Barišić, Sead Kolašinac, Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Dennis Hadžikadunić; vezni red – Amir Hadžiahmetović, Rade Krunić, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić, Benjamin Tahirović, Miroslav Stevanović i Adi Nalić; napad – Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Kenan Kodro, Said Hamulić i Nemanja Bilbija. Na širem spisku su još: Siniša Saničanin, Eldar Ćivić, Gojko Cimirot, Dal Varešanović, Luka Menalo, Amer Gojak, Goran Karačić.


– Naš prvenstveni cilj je da od ovih igrača tu, koji su pozivani u posljednje vrijeme, napravimo jednu jaku ekipu i vratimo samopouzdanje koje je možda malo poljuljano nakon posljednjih rezultata. Ako se desi da dobijemo prvu utakmicu, pokušaćemo da dobijemo i drugu, a samopouzdanje će rasti -istakao je Kodro a potom potvrdio da vjeruje kako se „Zmajevi“ mogu plasirati na EURO.
– Da ne vjerujem u to ne bi bilo razloga da dođem ovdje. Moj optimizam se zasniva na realnosti i vjerujem da ova ekipa ima kvalitet da ostvari plasman na veliko takmičenje. Naravno da to nije lako, ali igrači imaju sportski mentalitet, dolaze iz velikih klubova i siguran sam da niko od njih ne misli da su kvalifikacije izgubljene -zaključio je Kodro.
Utakmica s Lihtenštajnom se igra na zeničkom stadionu Bilino polje u petak, 8. septembra, s početkom od 20:45. Gostovanje kod Islanda u Reykjaviku je tri dana kasnije.