Na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nedavno je održana press konferencija na kojoj je predstavljen takmičarski program XXI Festivala bosanskohercegovačke drame koji će biti održan početkom mjeseca juna u organizaciji BNP-a.
Selektorica ovogodišnjeg Festivala bosanskohercegovačke drame Tina Laco je izjavila da je bilo ukupno 13 prijavljenih predstava za Takmičarski program XXI festivala bh. drame Zenica 2022., ali jedna od predstava nije dostavila tehnički prihvatljivu snimku, dok druga nije ispunjavala propozicije Festivala. Prema riječima, selektorice Laco, od 11 predstava izabrala je šest predstava koje će biti izvedene u okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Festivala. Selektorica Laco je istakla i nezadovoljstvo s obzirom na mali broj prijavljenih predstava, što govori o tome kako se nedovoljno njeguje domaći dramski tekst na pozorišnim scenama.
U selekciji ovogodišnjeg Festivala ulaze sljedeće predstave: autorski projekat Selme Spahić predstava „Ljubičasto“ u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, predstava „Kuća“ prema tekstu Benjamina Hasića, u režiji Alena Šimića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, predstava „Crna ovca“ prema tekstu Vide Davidović, u režiji Snežane Trišić i u produkciji Kraljevačkog pozorišta iz Kraljeva, zatim predstava „Banja Luka“ prema tekstovima grupe autora (Nikole Pejakovića, Vide Davidović, Željka Stjepanovića, Lane Bastašić, Radmile Smiljanić, Tanje Šljivar i Armine Galijaš), u režiji Nikole Bundala i u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke, te predstava „Neće biti smak svijeta“ prema tekstu Adnana Lugonića, u režiji Nine Nikolikj i u koprodukciji Makedonskog narodnog teatra Skoplje, Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva i Peripetija productiona iz Skoplja i predstava „Da sam ptica“ autorice Nikoline Bogdanović, u režiji Arije Rizvić i u produkciji Fiji grupe.
Saradnica za odnose s javnošću BNP-a, Merima Handanović dodala je da će sedma predstava na Festivalu biti „Ništa nas ne smije iznenaditi“ Pozorišta mladih Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS koja je bila predselektovana za XX festival ali zbog objektivnih razloga nije bila izvedena.