Selekcija jubilarnog, XX Festivala bosanskohercegovačke drame koji će se održati u mjesecu septembru objavljena je prošle sedmice. Ovogodišnja selekcija obuhvatala je dvije sezone, od mjeseca marta 2019. do marta 2021. godine. Selektorica Festivala, prof.dr. Ljiljana Čekić, istakla je da u vrijeme kad duže od godinu dana vlada pandemija koronavirusa, kad nas napuštaju značajni umjetnici, ali i mnogi dragi ljudi, pokušavamo da vjerujemo da ova nevolja neće dugo potrajati i da ćemo se uskoro vratiti normalnom načinu života i rada.
– I baš u godini pandemije održava se jubilarni XX Festival bh. drame u Zenici. Produkcija je širom svijeta smanjena, rad pozorišta se često zaustavlja zbog bolesti, izolacije, odluka kriznih štabova, jer se bojimo za sebe, kolege, one koje volimo, ali i za publiku. Pozorišta rade sa smanjenim kapacitetom, ograničen je broj gledalaca na predstavama, obavezno je nošenje maski i održavanje fizičke distance tako neprimjerene suštini pozorišta. Kao selektor odgledala sam dvadesetak predstava i u zvaničnu selekciju Festivala izabrala sljedeće: To nikad nigdje nije bilo (Narodno pozorište Sarajevo), Derviš i smrt (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), Identitluk (Studio za izvedbene umjetnosti, HNK Mostar i NP Mostar), Ništa nas ne smije iznenaditi (Pozorište mladih Sarajevo, Festival MESS), Šindlerov lift (Kamerni teatar 55 Sarajevo), Nije čovjek ko ne umre (Pozorište Prijedor) a festivalska premijera će biti predstava „Sedam strahova“ zeničkog pozorišta -rekla je Čekić i dodala da teška vremena stvaraju dobru umjetnost ali i jake ljude.
– U pozorištu nikad nije bilo lako. Nadajmo se da ćemo iz sadašnje situacije izaći jači i zreliji, spremniji na veće izazove i teže zadatke -kaže Čekić na kraju.