U prostorijama „Eko foruma“ Zenica je jučer (ponedjeljak) održana press konferencija na kojoj su govorili predsjednik Udruženja Zlatan Alibegović i predsjednik Upravnog odbora Samir Lemeš. Kako je istaknuto, sa zakašnjenjem od 10 godina, konačno su provedena mjerenja kancerogenih materija u okolini Koksare u kompaniji ArcelorMittal Zenica.
Visoke koncentracije
Mjerenja su vršena na četiri mjerna mjesta po pet dana u martu i aprilu ove godine. Satne koncentracije benzena u prosjeku su 18 puta veće od ciljne vrijednosti za zaštitu zdravlja ljudi, a maksimalna koncentracija zabilježena je u posljednjoj sedmici marta i iznosila je 1.279 μg/m3, što je 255 puta iznad ciljne vrijednosti. Koncentracije benzo(a)pirena u prašini u prosjeku su 12 puta veće od ciljne vrijednosti za zaštitu zdravlja ljudi, a najveća izmjerena vrijednost bila je čak 58 puta veća od ciljne vrijednosti.
– Na naše insistiranje, mjerenja kancerogenih materija u okolini Koksare su provedena nakon 10 godina, možemo reći s 10 godina zakašnjenja. Istraživanja je proveo Institut „Kemal Kapetanović“, oni su mjerili koncentracije benzena, uzimali uzorke prašine a ti uzorci su analizirani u Beogradu. Rezultati su pokazali alarmantne količine kancerogenih materija što je, po meni, dovoljan dokaz da se pokrene nečija odgovornost. Do sad smo imali slučajeve da Tužilaštvo odbacuje krivične prijave zbog nedostatka dokaza, da Sud u parnici presudi da znamo da zagađuje, utvrđen je osnov parnice, odnosno osnov za nadoknadu štete ali nije utvrđena visina te štete. Sad očekujemo prvo da Tužilaštvo ponovno otvori istragu jer sad imamo nove dokaze kojih ranije nije bilo, imamo rezultate presude koja također predstavlja jedan od dokaza i drugo očekujemo sad od advokata da pomognu građanima koji se odluče da pokrenu lične parnice za nadoknadu štete da koristeći ovu presudu i rezultate traže nadoknadu štete od onih koji ih zagađuje -kazao je Lemeš te se dotakao presude Kantonalnog suda u slučaju porodice Hasanbašić protiv ArcelorMittala Zenica.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju