Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) je nestabilna, ali je zdravstveni sektor u stanju da može odgovoriti svim trenutnim potrebama – rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK.
“U ovom momentu nas raduje da posljednjih nekoliko dana imamo pad broja oboljelih od virusa COVID-19, tako da je situacija nešto bolja, ali je i dalje nestabilna”, rekao je Jupić u petak nakon sjednice Kriznog štaba, saopćila je kantonalna Press služba.
Ukupan broj oboljelih iznosi oko 2.500, od čega je 860 aktivnih slučajeva, a epidemiološka situacija je povoljnija u općinama na sjeveru ZDK-a – Tešnju, Maglaju, Doboj Jugu i Usori, koje gravitiraju Općoj bolnici Tešanj.
“U prethodnom periodu na tom području smo imali puno veći broj pozitivnih, a žarište se sada pomjerilo na Zenicu, Kakanj, Visoko, Zavidoviće i Žepče. Nadam se da ćemo dosadašnjim pristupom i uz maksimalnu podršku naših građana, te uz poštivanje naredbi, preporuka kriznih štabova FBiH i ZDK, naći odgovore na izazove koji nas očekuju i zadržati rezultat kakav imamo sada”, rekao je Jupić.
Krizni štab donio je prijedlog odluke o raspodjeli zaštitne opreme koju će Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) nabaviti za Zeničko-dobojski kanton, a nabavku će finansirati Evropska unija. Također, donesena je i odluka o utvrđivanju vrste PCR testova koje će Vlada ZDK-a nabaviti za PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj.
Jupić je naglasio da je Ministarstvo zdravstva pokrenulo niz projekata u oblasti zdravstvene zaštite te da se polako vraća redovnim aktivnostima koje su usporene i onemogućene zbog pandemije koronavirusa.
Naveo je da je u KBZ-u od koronavirusa oboljelo 35 zdravstvenih radnika, što s obzirom na obim posla i dužinu trajanja pandemije koronavirusa nije iznenađujuće, te da se oboljeli uspješno oporavljaju.
“Dobra vijest je da su naši anesteziolozi i anestetičari koji su oboljeli, a što je bio najjači udar na KBZ u ovom periodu, dobrog zdravstvenog stanja i da će vjerovatno sljedećih par dana početi da se vraćaju na posao”, rekao je Jupić, navodeći da je i to potvrda da zdravstveni sistem u ZDK-u uspješno odgovara snažnim udarima pandemije.