Već dvije godine, u jednoj kućnoj radionici u naselju Liješnica kod Maglaja, grupe učenika elektrotehničara iz Mješovite srednje škole (MSŠ), dodatno se obrazuju i osposobljavaju za ono što će u budućnosti biti njihov poziv. Goran Tepavac, vrsni elektrotehničar, odlučio se da svoje veliko znanje iz ove oblasti nesebično prenosi na mlade. „Obrazujem ih za život“, rekao nam je Goran.
Mladi su željni novih znanja
Neko će za mlade reći da ih interesuju samo društvene mreže, video igrice, kafići, da će teško izdvojiti slobodno vrijeme za učenje i obrazovanje. Ipak, srednjoškolci Amar Ibraković, Rijad Insanić, Dino Mašić, Aidin Begić, Amir Kovačević i Tarik Hasanić dokazuju da to nije tako. Svake sedmice po nekoliko sati oni dolaze u Goranovu kućnu radionicu i upijaju znanje, znanje koje će im trebati za život. „Zbog pandemije smo puno toga propustili u svome obrazovanju i zato sam objeručke prihvatio Goranov poziv da dopunim svoje znanje, naučimo nešto novo. Ovo mi samo može pomoći na mom daljnjem životnom putu. Sve smo naučili s nekom lakoćom, a Goran nam je na vrlo jednostavan način sve objašnjavao. Nakon srednje škole volio bih pronaći posao u struci“, kazao nam je maturant Aidin Begić. I Tarik Hasanić svake sedmice s radošću dolazi u Goranovu radionicu. „Nije mi teško izdvojiti slobodno vrijeme jer samo se ovome ozbiljno posvetio. Ovdje sam već dvije godine, a naučio sam puno toga, od snova elektrotehnike do nekih komplikovanijih stvari. Goran je uvijek tu za nas, da nam objasni, da nam svo znanje koje trebamo. I profesori u školi pozitivno su iznenađeni onim što Goran radi za nas“, kazao nam je Tarik i dodao da svoju budućnost vidi u Bosni i Hercegovini i da radi ono za šta se školovao. U Goranovoj radionici učenici sami konstruišu neke dijelove industrijskih postrojenja. Maturant Rijad Insanić planira upsati Elektrotehnički fakultet u Tuzli. „Kada sam tek došao u ovu radionicu to mi se činilo nemoguće, ali kako smo sticali znanje sve je lakše bilo to raditi, a kroz praksu je sve lakše naučiti“, dodao je Rijad.
Ostvario „američki san“, ali je nostalgija bila jača
Goran Tepavac je u Americi proveo 22 godine, gdje je sa porodicom otišao 1999. godine. Do odlaska, u Maglaju je radio u struci, bio među osnivačima Televizije Maglaj i njen tehnički direktor. Ovom stručnjaku sa velikim znanjem u oblasti elekrotehnike nije trebalo dugo da se dokaže u Americi i doživi ono što mnogi nazivaju „američkim snom“. Radio je od Njujorka, preko Čikaga do Dalasa, u velikoj američkoj kompaniji bio je tehnički menadžer, a na lokalnom ITT institutu predavao je praktičnu nastavu. Stvorio je sebi lijep život, priča, ali nostalgija je bila jača. Ovaj, sada američki penzioner, odlučio se sa suprugom vratiti u rodni Maglaj. Ipak, Goran nije tipični penzioner, jer i dalje je aktivan. Posebno je sretan kada na mlade prenosi ono što zna. „Ovo je definitivno porodična tradicija.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju