Detalj sa svečanosti

Druga gimnazija u Zenici osnovana je 1994. godine kao Učiteljska škola, a 1998. godine dobiva naziv Pedagoška škola. Reformom obrazovanja, od 2004. godine postaje gimnazija, te od toga dana ponosno nosi naziv Druga gimnazija u Zenici. Od svog osnivanja pa sve do sada, punih 28 godina, nesebično prenosi znanja potrebna za život ali i za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.
Roditeljima i profesorima priuštili odmor za dušu
Svečanost povodom obilježavanja Dana škole održana je 1. aprila, te su tog dana učesnici vannastavnih aktivnosti pokazali svoje umijeće. „Naši učenici u saradnji sa predmetnim profesorima, na karakterističan način su obilježili ovu godišnjicu. Hodnicima naše škole potekla je rijeka radosti i osmijeha. Imali smo priliku vidjeti brojne igrokaze i recitatorske tačke, te slušati školski hor. Koliko je samo talenata u svakoj klupi, postalo nam je jasno upravo taj dan“, kazao je Sumedin Arnaut, direktor Škole.

Semir Mahmić izvodi kompoziciju na violončelu

Da je zenička Druga gimnazija bogata učenicima koji se bave umjetnošću, vole glumu, imitaciju, sviranje instrumenata, svjedočili su brojni posjetioci. Članice literalne sekcije svoja osjećanja prema Školi oslikale su na papire probudivši kod starije publike nostalgiju za bezbrižnim školskim danima. Najmlađi učenici Škole su, bez imalo treme, izveli igrokaze pod nazivom „Smiješni oglas“, „Melanholija“ i „Svadba“. Ponosne roditelje i uposlenike Škole u svijet melodije odvela je Lamija Zukić, svojim solo nastupom „Etida“ na gitari kao i Semir Mahmić za izvođenjem kompozicije na violončelu, dok je izvedba poezije „Besjeda o školi“ oduševila sve prisutne. Pored pjesnika i recitatora Školu krasi i Ženski hor, koji predvodi profesor Sajid Jusić, koji marljivo radi tokom cijele godine.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju