Više hiljada ljudi okupilo se u nedjelju, u Pruscu kod Donjeg Vakufa, najvećem dovištu u Evropi, u sklopu centralnog dijela manifestacije „511. dani Ajvatovice“. Ekipa „Naše riječi“ je i ove godine bila na Ajvatovici, odakle vam donosimo reportažu.
Brojni bajraktari
Vrućina i sparno vrijeme nisu zasmetali brojnim vjernicima da pješice prođu kroz stijenu koja se vezuje za Ajvaz-dedu, prije prolaska bajraktara i imama. Glavna poruka je i ove godine bila: Očuvanje tradicije, identiteta i ukazivanje na postojanost Bosne i Bošnjaka.
Ahmed ef. Adilović, travnički muftija, kazao je u obraćanju vjernicima da je Ajvatovica važna za identitet Bošnjaka te da je i ona bila zabranjena kada se radilo na tome da nestane Bošnjaka s ovih prostora.
– Od devedesetih godina Ajvatovica se ponovo održava i održavat će se. Ona nas podsjeća na to ko smo bili, ko smo danas i ko ćemo biti u budućnosti. Uslijed brojnih utjecaja globalizacije, važno je da se zna da smo prije 550 godina bili miran i pošten narod, da smo živjeli sa svima i da nikada nismo bili uzrok problema. I danas, usprkos teškim ranama nakon agresije, zagovaramo suživot u BiH kakva je bila stotinama godina ne uzimajući ničije pravo i tražeći da se svačije pravo poštuje. BiH može biti stabilna i prosperitetna država. Ako svi budu radili na tome, BiH će imati prosperitet. Bošnjaci kroz ovu manifestaciju moraju znati šta im je tradicija, šta im je identitet, koji su narod i nacija, koji je naš jezik, jer kroz sve ovo to potvrđujemo iako nam se danas to osporava -rekao je ef. Adilović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju