Udruženje „Baton“ Zenica završilo snimanje dokumentarnog filma o Borisu Škunci, preminulom pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine.
„Posebno nam je zadovoljstvo istaći da smo tokom vikenda, u saradnji sa koprodukcijom „IML TV“ Zenica, završili snimanje novog dokumentarnog filma pod nazivom „OD BJELOVARA DO ZLATNOG LJILJANA“ .
Važno je istaći da je naš sugrađanin Boris Škunca svojim životom, patriotizmom i svim moralnim osobinama koje su ga krasile sve nas zadužio da ga nikada ne zaboravimo.
Ono što je nas posebno motiviralo da ispričamo ovu priču i podijelimo sa širokim auditorijem jeste činjenica da je Boris Škunca od samih početaka bio pripadnik Patriotske lige, a zatim i Prve zeničke brigade, te 303. Viteške oslobodilačke brigade do samog kraja odbrane od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Dva puta je ranjavan, a Zlatni ljiljan koji spominjemo u naslovu dokumentarnog filma je kolektivno odlikovanje za sve pripadnike 303. Viteške oslobodilačke brigade.
U samoj biografiji našeg Borisa važno je istaći da je rođen 1949. godine u mjestu Garešnica, opština Bjelovar u SR Hrvatskoj, od oca Stanislava i majke Jozefine.
Kada mu je otac preminuo, majka ga je kao osmogodišnjaka sa bratom Ivanom vratila u rodni Travnik, u kojem će Boris završiti učiteljsku školu, te se zaposliti kao učitelj u Kovanićima pored Zenice, a nakon toga nastaviti raditi u seoskoj osnovnoj školi u Orahovici.
Mada će 1983. godine početi da radi u Zenici, on nikada nije zaboravio „svoju“ Orahovicu, za koju bi govorio da nema ni jedan čovjek, bilo to da je muškarac ili žena, starac ili djete, a da ga ne poznaje bez obzira što je prošlo trideset godina otkako je iz tog sela otišao.
Na našu veliku žalost, Boris Škunca je preminuo 14.12.2020. godine, a iza sebe ostavio suprugu Džanu i dvije kćerke Belmu i Elmu koje poput svoga oca ljube našu Bosnu srcem svim.
Svoja sjećanja na ovog bosanskog patriotu sa nama su podjelili: Mladen Simić, Zahida Šišić, Daniel Lindoff, Muhamed Begagić, Vlado Jukić, Ibrahim ef. Babić, Abdulah Alić, Nesib Jašarević, Amir Ismić, Asim Tutmić, Džana Škunca, Alija Maličbegović i Benjamin Sušić.
Sada ovaj dokumentarni film ulazi u montažu, a očekujemo da bi projekcija mogla biti 01. decembra 2022. godine tj. povodom dana Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kada ćemo položiti cvijeće na grob našeg preminulog saborca“, kazao nam je prof. dr. Historijiskih nauka Amir Ismić, predsjednik Udruženja Baton.