Na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona zaključno sa martom ove godine registrovane su 51.572 nezaposlene osobe, što je u odnosu na kraj 2021. godine, kada je na evidenciji bilo registrovanih 52.365, manje za 793 osobe.
„Iz navedenih podataka se vidi da je broj nezaposlenih osoba u padu. U martu 2022. godine najtraženija zanimanja su bila: u VSS: profesori predškolskog odgoja, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, profesori razredne nastave, mašinski inžinjeri…, u SSS (IV stepen): ekonomski tehničari, maturanati gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, elektro tehničari…, u KV zanimanju najtraženija zanimanja su bila: prodavači, frizeri, automehaničari, vozači, kuhari…“, kaže Sehadet Hadžić, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju u JU Služba za zapošljavanje ZDK. S druge strane, najbrojnija zanimanja su: u VSS: diplomirani pravnici, diplomirani ekonomisti, mašinski inženjeri, profesori engleskog jezika, socijalni pedagozi…, u SSS: ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinski tehničari, tekstilni tehničari…, dok u KV zanimanju najviše ima: prodavača, frizera, bravara, kuhara, automehaničara…
Hadžić napominje da je u toku i Javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje za učešće u Programu “Obuka i rad 2022”. „Isti je otvoren od 30. marta ove godine i traje do utroška sredstava. Ovim putem pozivamo poslodavce da se informišu o Programu radi eventualnog učešća. Tekst Programa i prijavni obrasci dostupni su na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje“, kaže Hadžić.