Posljednjih godina svjedočimo odlasku velikog broja radno sposobnih ljudi iz naše zemlje, odnosno susrećemo se sa situacijom da Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju samo mlade odobe, koje su tek završile svoje školovanje, već i radnici sa višegodišnjim radnim iskustvom. Upravo su loši uslovi rada i male plate glavni razlozi za koje i sindikalci tvrde da odbijaju radnike.
Smanjenje doprinosa i povećanje plata
„Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plate i povećanje minimalne plate. Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate“, istakao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, prilikom nedavne posjete rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyku.
I u svom ekspozeu, krajem aprila ove godine, premijer Nikšić je usvajanje Zakona o minimalnoj plati naveo kao jedno od strateških opredjeljenja. „Trenutno, minimalna plata pokriva tek blizu jedne petine iznosa potrošačke korpe, dok je omjer između minimalne plate i potrošačke korpe prije deset godina bio u visini jedne četvrtine. Oba iznosa nisu ni blizu zadovoljavajućih. Zato se zalažem da usvojimo zakon o minimalnoj plati koji će najugroženijoj kategoriji radnika omogućiti da od svojih primanja žive, a ne preživljavaju, ako je uopšte moguće preživljavati sa ovim omjerom minimalne plate i potrošačke korpe“, rekao je, tada, premijer Nikšić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju