U organizaciji kulturnih i sportskih udruženja i bh. aktivista iz Frankfurta i okoline, u subotu, 11. novembra 2023. godine, u Frankfurtu na Majni održana je tradicionalna, deveta po redu kulturna manifestacija građana Bosne i Hercegovine koja je svojim bogatim programom, eminentnim gostima i odličnom organizacijom oduševila oko 3.000 prisutnih.
Nakon intoniranja himni SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, uslijedila je višesatna Oda domovini koju su zajedno „ispleli“ svi učesnici programa: Šejla Glinac i Elvis Sivčević, polaznici i polaznice Bosanskih škola iz Frankfurta i Hanaua, folklorne sekcije, Fra Mirko Majdandžić i Gordana Erkić, Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolajev, Thomas Obruča, glumac Tarik Filipović, diva bosanske pjesme Hanka Paldum i popularni Dženan Lončarević koji su sjajnu atmosferu u Frankfurtu obogatili svojim nastupima.
Aplazima u Frankfurtu nagrađeni su, i: ambasador BiH u SR Njemačkoj Damir Arnaut, generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar, Roland Frischkorn i Manfred Pentz koji su u svojim pozdravnim govorima isticali značaj dobre organizacije građana i građanki BiH u dijaspori i važnost zajedničkog djelovanja.
Posebnim aplauzom i ovacijama pozdravljen je i prof. dr. Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH i veliki prijatelj naše domovine koji je, iako u svojoj 94-oj godini bio gost na manifestaciji u Frankfurtu i, kako sam kaže, oduševljen njenim programom.
Da sve bude kako treba brinuli su i odlični moderatori programa: Ajla Muhić, Tarik Filipović i Mila Halavać.
„Naš moto je da Bosnu i Hercegovinu u Frankfurtu prezentujemo na najbolji način, da ukazujemo na bogatstvo njene kulture, historije, različitosti i zajedničkog života. Da ističemo pozitivne vrijednosti i potrebu zajedničkog djelovanja koja nam je i danas potrebna, možda više neko ikada. U našoj Bosni i Hercegovini bilo je i ima mjesta za sve dobre i dobronamjerne ljude i to tako treba biti uvijek. Manifestaciju Noć Bosne i Hercegovine u Frankfurtu pripremamo godinu dana i ja se i ovom prilikom, uime organizatora, iskreno zahvaljujem našim istaknutim privrednicima i sponzorima na ukazanom povjerenju i neizmejnoj podršci“, kaže Ismet Šahurić, jedan od organizatora manifestacije.