Zahvaljujući bogatoj ponudi raznovrsnog cvijeća, posvećenosti, maštovitosti, susretljivosti i, prije svega, ljubavi prema svom poslu, Cvjećara „Orhideja“, koja je nalazi u ulici Aska Borića, preko puta KŠC „Sv. Pavao“ Zenica, jedinstvena je i prepoznatljiva cvjećara u Zenici. Ove godine su obilježili uspješnih 37 godina poslovanja i toliko dugo uljepšavaju porodične domove ili poslovne prostore, ali i čine da vaši najvažniji životni trenuci postanu događaji za pamćenje.
Ljubav i podrška
Ipak, više od svega, „Orhideja“ je priča o istrajnosti, ljubavi i porodičnom zajedništvu. Iz cvjećare „Orhideja“, čiji je vasnik Sabahudin Sabo Hajrić, nastale su cvjećare „Kamelia“ i „Cvjetna čarolija M“, kao nasljednici porodičnog posla, dugogodišnje tradicije koju ima ova cvjećara i velike ljubavi i rada. „Da nije bilo Orhideje i podrške koju smo brat i ja imali, i koju i danas imamo, te da roditelji, da tako kažem, nisu stajali iza nas i bodrili nas, da nam budu „vjetar u leđa“ za sve u životu, vjerujem da bi se do sada mnogo puta spotakli i razmislili da li se sve ovo isplati. Sve ovo što smo stekli i što radimo, kao i ljubav prema cvijeću i ovom poslu, smo stekli kroz cvjećaru „Orhideja““, kaže Medina Hajrić-Hibović, vlasnica cvjećare „Cvjetna čarolija M“. Zahvaljujući podršci roditelja i ljubavi prema cvijeću koju gaje od djetinjstva, veliki broj zadovoljnih kupaca pokazatelj su da posao rade itekako dobro. „Ovo je, prije svega, ljubav. To govorim iz razloga što smo se svi školovali za neka druga zanimanja, a u svima nama je, jednostavno, prevladala ljubav prema cvijeću. Roditelji su se bavili tim poslom i to, jednostavno, mora da uđe u srce“, ističe Hajrić-Hibović.
Bogata ponuda
Za svoje kupce cvjećare „Orhideja, „Kamelia“ i „Cvjetna čarolija M“ su, povodom Dana žena, pripremili bogatu ponudu.
„Kažu da je kraljica cvijeća ruža, tako da je ona već godinama simbol Osmog marta, iako je to nekada davno bio karanfil. Kada su u pitanju aranžmani, traženi su buketi sa ružama i ljiljanima, a ono što mi slobodno aranžiramo su kombinacije ruža i gerbera, ruža i ljiljana, samostalno ruže u raznim bojama,… Što se tiče kućnog cvijeća imamo raznovrsnu ponudu, pogotovo sada, za praznik. Kada su u pitanju cvjetajuće lončanice u ponudi imamo: ljubičice, ciklame, azaleje, amarilise, kamelije, orhideje, anturijum, jagorčevine, hortenzije,… a kada su u pitanju zelene dekorativne biljke: razne vrste palmi, drecena, juka, fikusa, krotona i mnogih drugih kao i, u posljednje vrijeme jako atraktivnu, krasulu, odnosno drvo novca, za koje se smatra da donosi sreću i novac“, kaže Hajrić-Hibović.


S obzirom na to da se bliži Dan žena, posjetite cvjećare „Orhideja, „Kamelia“ i „Cvjetna čarolija M“ i, uz pomoć ljubaznog osoblja, izaberite posebno aranžirane bukete ili neko drugo cvijeće i iznenadite vama dragu osobu za predstojeći praznik.


U odnosu na brojna poskupljenja, cijene su pristupačne, a problem, sa kojim se susreću svakog Osmog marta jesu ulični štandovi. „Imamo narudžbi, međutim, evidentna je razlika u odnosu na prethodne godine. Nažalost, povećan je broj onih koji su otišli iz BiH, što je znatno utjecalo i na naš posao. Ipak, mi smo uvijek zadovoljni i uvijek smo puni elana, dostupni kupcima u bilo koje doba, da ispoštujemo svaku želju. Imamo problem i sa nakupcima, odnosno osobama koji se tokom čitave godine bave nekim drugim poslom i profesijom, i onda, za Dan žena, pojave se sa svojim štandovima. Cjenovno se ne možemo izboriti s njima, jer stave cijenu ispod svake moguće nabavne. A ne možemo svakom ponaosob objasniti da je, naprimjer, ta ruža smrzla, da nije podrezana, te da to tim ljudima nije struka, odnosno ono čime se bave“, ističe Hajrić-Hibović.