U okviru ovilježavanja 15. godišnjice osnivanja i rada, Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona u decembru provodi niz preventivnih aktivnosti. Jedna od njih je i svečana dodjela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, a koji su učestvovali na Konkursu Zavoda pod nazivom „Ovisnost i pandemija – rizični faktori za ovisnost“.

Pristiglo 120 radova
Svečana dodjela nagrada učenicima upriličena je proteklog utorka, u prostorijama Zavoda, u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama. Glavni cilj Konkursa jeste poticanje mladih, odnosno osnovaca i srednjoškolaca sa područja Zeničko-dobojskog kantona da razmisle o problemu ovisnosti – alkohola, droge, interneta, kao i posljedicama konzumiranja droge i alkohola. „Ove godine smo, zbog pandemije koronavirusa, svečanu dodjelu nagrada učenicima, odnosno pobjednicima našeg Konkursa, morali drugačije osmisliti, a sve kako bi smanjili mogućnost prenošenja koronavirusa. Ipak, na ovaj način htjeli smo da zaokružimo sve ono što smo radili proteklih nekoliko mjeseci“, kaže prim. mr. sci. Amir dr. Čustović, direktor Zavoda. Na Konkursu je učestvovalo ukupno 120 učenika iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. „Drago nam je da je veliki broj škola uzeo učešće na našem Konkursu, te je na adresu naše Ustanove pristigao veliki broj radova Od svih tih radova, morali smo neke izdvojiti, nagraditi ih i dati im do znanja se rad i aktivnost koja se odvija u školama isplati“, istakao je direktor Čustović, čestitavši, u ime Zavoda, ali i u svoje lično ime, svim nagrađenim učenicima.
Cilj Konkursa – aktivirati i educirati učenike
Prije dodjele nagrada učenicima – pobjednicima Konkursa, prim. mr. sci. dr. Čustović je upoznao učenike i predstavnike škola o radu Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, naglasivši važnosti prevencije i edukacije mladih. „U okviru rada i djelatnosti Zavoda, imamo i program primarne prevencije. Taj program podrazumijeva da se uključujemo u populaciju mladih, njihovih roditelja, učitelja, nastavnika, staratelja, odnosno svih onih koji, na neki način, mogu da participiraju sa ovom populacijom, koja još uvijek nije dovoljno, da tako kažem, zrelog ega da može pravilno reagovati ukoliko se desi da dođe u kontakst s nekim supstancama. Ovisnost, kao bolest, je bolest mozga. A svaka ovisnost počinje kao neko prijatno iskustvo, dok kasnije pređe u jednu naviku, te onda postane predvorje da se uđe u bolest. Takve osobe postanu asocijalne, a ovisnost je bolest koja ne stvara ugodu, nego stvara naviku da se uvođenjem tih psihoaktivnih supstanci u organizam, na neki način, izbjegnu svi problemi, neugodne krize, koje su psihičke i duhovne prirode“, kazao je direktor Čustović, dodajući da ovim Konkursom žele da se uključe tamo gdje je ova patologija najosjetljivija i odakle počinje, a to su upravo mladi. „Pokušali smo napraviti neku sublimaciju našeg napora da se aktiviraju učenici i nastavnici, da se napravi jedan sistem vrijednosti, da mladi razmišljaju, budu upućeni i znaju šta su droge, te da stvorimo otpor prema drogama. Najbitnije nam i jeste onemogućiti učenicima da uzmu prvu drogu. Naš cilj je, ustvari, bio da se potakne razmišljanje učenika o tome šta je ovisnost, šta je droga i šta nosi sa sobom, te koje su posljedice njenog konzumiranja“, istako je direkor Čustović.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU NAŠE RIJEČI