Obilježavanju Dana škole prisustvovale brojne zvanice

Školsko zvono za učenike Ekonomske škole u Zenici po prvi put se oglasilo 1959. godine za upisanih 109 učenika u četiri odjeljenja. Tim povodom, protekle srijede upriličena je svečanost povodom obilježavanja 64. rođendana Škole. Osim obrazovnog, veliku pažnju posvećuju i odgojnom procesu, a sve rade pod motom „Dobra škola-prijatelj djeteta“.

Unapređenje uvjeta odgojno-obrazovnog procesa

Poetski dijalog “Sukob epoha” učenika Harisa Telalovića i Hane Tukić
Kajić

Obilježavanju Dana škole prisustvovale su brojne zvanice, zaposlenici Škole i učenici, a srdačnu dobrodošlicu prisutnima poželjela je Nada Kajić, direktorica Ekonomske škole u Zenici. „Prije 64. godine upisana je prva generacija ekonomskih tehničara koju je zenička privreda željno iščekivala. Kao školu sa dugom tradicijom, Ekonomsku školu u Zenici karakterizira visok stepen stručnog kadra, moderna nastavna sredstva, dobra opremljenost, praktična nastava u okviru koje su učenici prijavljeni, dobra reputacija njenih učenika među poslodavcima i na visokoškolskim ustanovama, dobra uključenost u lokalnu zajednicu, te organizacija različitih društveno korisnih akcija i projekata“, poručila je Kajić istakavši da učenike nastoje učiti da prestanu razmišljati o svojim granicama već da otkrivaju svoje mogućnosti. „Mi učenike odgajamo da razmišljaju kako je uloga ekonomije u budućnosti naše domovine ključna u jačanju njenog prosperiteta i napretka. Pomažemo im da razumiju kako funkcionira svijet te kako se donose racionalne odluke u različitim ekonomskim situacijama, te da odluke, bile individualne i kolektivne, utječu na živote svih nas. Pri tome ne zaboravljamo i našu odgojnu ulogu jer škola nije samo prenošenje znanja i vještina, već i odgoj novih generacija koje će biti sposobne da pridonesu razvoju društva na pozitivan način. Odgajamo ih da postanu samostalni, odgovorni, suosjećajni i tolerantni pojedinci“, poručila je Kajić.


U školskoj 2023/2024. godini, pored postojećih zanimanja: ekonomski tehničar, bankarski tehničar, finansijski tehničar, komercijalist i hotelsko-turistički tehničar, imaju i novi smjer ekonomsko-informatički tehničar.


Detalj sa predstave “U bosanskoj nargilhani”

Zenička Ekonomska škola nudi redovne obrazovne programe za srednju četverogodišnju tehničku školu kao i obrazovanje odraslih. Trenutno je pohađa više od 300 učenika u 18 odjeljenja, a učenici mogu birati različite programe koji se odnose na poslovnu administraciju, računovodstvo, komercijalu, ekonomiju, turizam i ugostiteljstvo. U školskoj 2023/2024. godini, pored postojećih zanimanja: ekonomski tehničar, bankarski tehničar, finansijski tehničar, komercijalist i hotelsko-turistički tehničar, imaju i novi smjer ekonomsko-informatički tehničar. „U svijetu u kojem se podaci brzo povećavaju i postaju sve složeniji, ekonomska informatička tehnologija postaje sve važnija. Zato smo se odlučili na korak uvođenja novog smjera ekonomsko-informatički tehničar koji je zamišljen kao kombinacija temeljnih znanja iz oblasti ekonomije uz primjenu modernih informatičkih tehnologija. Ekonomsko-informatički tehničar može raditi u različitim sektorima, uključujući bankarstvo, finansije, računovodstvo, marketnig, poslovnu analizu,… Osobe s ovom vrstom obrazovanja i znanja imaju širok spektar mogućnosti zapošljavanja u različitim sektorima, a poslovi u ovom području nude konkurentne plaće i dobre uvjete rada“, kaže Kajić, te dodaje da su godišnjice često prilika da se pokaže koliko se uradilo na unapređenju uvjeta odgojno-obrazovnog procesa. „Nabavili smo računarsku opremu uz pomoć projekata različitih društveno-odgovornih kompanija. Snage, volje i umijeća imamo te se nadamo podršci onih kojima smo se obratili, a zahvalni smo na podršci koji imamo od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoškog zavoda, te privrednih subjekata s kojima surađujemo“, istakla je Kajić.

Muzičke izvedbe Ajnura Halilovića

Zapaženi rezultati učenika

Školsku godinu obilježila su mnoga dešavanja, a učenici su učestvovali na takmičenjima iz matematike, vjeronauke, demokratije i ljudskih prava, njemačkog jezika na kojima su ostvarili zapažene rezultate. Posljednji značajan uspjeh ostvarila je učenica Soraja Čaluk koja je osvojila prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika za srednje škole u organizaciji Pedagoškog zavoda i Goethe instituta, te koja će se takmičiti na državnom takmičenju u Sarajevu. „Svi naši zaposlenici ponosno ustrajavaju na ulozi pedagoga i odgajatelja, često ulažu nadljudske napore da nadvladaju surovu i prijeteću stvarnost svijeta u kojem živitmo i pronalaze rješenja za dobrobit djece koja su nam svima povjerena na obrazovanje i odgoj“, poručila je Kajić.

Bogat program povodom Dana škole

Svečanosti povodom Dana škola su prisustvovale brojne zvanice, a prisutni su imali priliku uživati u muzičkim izvedbama učenika Ajnura Halilovića, recitaciji učenice Đejle Kovačević, poetskom dijalogu „Sukob epoha“ čiji su autori učenici Hana Tukić i Haris Telalović, te u predstavi „U bosanskoj nargilhani“ za koju je tekst napisala učenica Hana Tukić. U predstavi su glumili Dženita Hodžić, Anida Dizdarević, Nejra Valentić, Bakir Sivac i Merima Babić, vokal je Kanita Čejvan dok je recital izveo Haris Telalović.