Svetom misom i svečanom akademijom na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, prošle srijede Katolički školski centar „Sveti Pavao“ u Zenici proslavio je Dan škole. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Ilije predslavio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar u zajedništvu s 11 svećenika među kojima su bili: župnik domaćin fra Marko Kepić, ravnatelj zeničkog KŠC-a vlč. Vlatko Rosić te žepački dekan preč. Predrag Stojčević.
Učenik i učitelj
U prigodnoj propovijedi biskup Sudar govorio je o Apostolu naroda i podsjetio kako Sv. Pavao nije pripadao dvanaestorici Isusovih učenika, ali spada među najvažnije apostole te je zajedno sa Sv. Petrom udario temelje Kristove Crkve. Napomenuo je kako se o njegovom životu zna više nego o životima drugih apostola jer je on sam sebe predstavio u svojim poslanicama. Zenički KŠC za svog zaštitnika ima Sv. Pavla jer je on bio i učenik i učitelj. „Zato je Sv. Pavao i uzor i zaštitnik na putu sazrijevanja čovjeka u vjernosti vlastitom uvjerenju i otkriću da u Bogu čovjek dostiže puni smisao“, poručio je vrhbosanski biskup u miru.


– Veoma sam zadovoljna onim što nam Centar pruža. Profesori su prilično mladi i otvoreni za sva naša pitanja. Stvarno žele da nam pruže sve ono što nam je potrebno i uvijek su tu za sva naša pitanja vezana za našu budućnost i dalje životno opredjeljenje -kaže Amina Bajramović, učenica IV razreda Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Zenici, te na kraju dodaje da planira upisati Softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici.


Galerija “Paulus”

Nakon sv. mise u amfiteatru KŠC-a priređena je svečana akademija koja je započela izvođenjem himne Sustava katoličkih škola za Europu poslije koje je ravnatelj Rosić imao pozdravni govor.
– Blagdan Obraćenja Sv. Pavla apostola, našeg zaštitnika, je prigoda u svečarskom duhu, najprije zahvaliti Bogu za sva dobročinstva kojima obasipa ovaj centar, zamoliti zagovor za budući život i rad, ali i proslaviti uspjehe i nagrade Centra u promicanju odgojno-obrazovnih vrijednosti. Prigoda je ovo, također, zastati i promisliti jesmo li još ostali na pravom putu ili smo se negdje uz put izgubili u bespućima ovozemaljskog života „kojim se valovi poigravaju i kojeg goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi“. Da parafraziramo Sv. Pavla, koji također kaže da „istinujuću u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist“ (Ef 4,15). Jer dok mlade ljude učimo idealima moramo se odreći svojih zabluda i idola koji nas zarobljuju i ne dopuštaju nam biti slobodnim ljudima. Sv. Pavao je primjerom svoga života, a napose svojim poslanicama, pokazao što znači biti potpuno slobodan od svega ovozemaljskog i pripadati samo Bogu, a davati se u službu čovjeku -kazao je ravnatelj Rosić te istakao da su vrednote koje je živio i promicao Sv. Pavao: ljubav prema Bogu, bratu čovjeku i Domovini.
Odgajati i obrazovati mlade ljude u Centru i pokušati im uz Božju pomoć pružiti najbolje moguće djetinjstvo i odrastanje kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti je, prema riječima ravnatelja Rosića, zadatak prosvjetnih djelatnika i svih koji su zauzeti oko mladih. Prije dvije godine otvoren je Produženi boravak koji se pokazao kao važna novina u radu Centra a isti je omogućio kvalitetniji odgoj i obrazovanje. Proteklog ljeta, renovirana je sportska dvorana u kojoj je zamijenjen dotrajali pod.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju