Izlet u Kreševu

Katolički školski centar „Sveti Pavao“ u Zenici trenutno pohađaju 653 učenika, i to 505 u Osnovnoj školi i 148 u Općoj gimnaziji. Proteklog petka, u Centru su organizirani „Dani kruha“, tradicionalna manifestacija o kojoj nam je u razgovoru za „Našu riječ“ više detalja rekao ravnatelj Centra don. Vlatko Rosić.

Dani kruha

Dani kruha
– Tradicija „Dana kruha“ u našem Centru je duga koliko i sam Centar, jer je ovo manifestacija koja u sebi objedinjuje i slavi rad ljudskih ruku i zahvalnost za darove koji dolaze od Boga. Cilj ove manifestacije je odgajati učenike vrednotama zahvalnosti, solidarnosti i ekologiji te zahvaliti Bogu za sve plodove zemlje.

Problemi u radu
– Problemi i izazovi u radu su mnogobrojni, ali ih nećemo taksativno nabrojati. Dakako da već pandemija ostavlja svoj trag i na učenicima i na roditeljima i našim djelatnicima, ali smo svi zajedno u tome i ne možemo samo na pandemiju svaljivati odgovornost,
nego se hrabro zajedničkim snagama hvatati u koštac s izazovima koje život stavlja pred nas. Također, ključni problem oko obnove objekta i financiranja takvih projekata
je što donatori teško prepoznaju potrebu materijalne potpore obnove već
izgrađenih objekata, a naš Centar već vapi za obnovom pojedinih učionica,
a napose sportske dvorane. No nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme riješiti
i ovaj izazov uz pomoć dobrih ljudi i donatora -kaže Rosić.

Dan kruha ima svoje biblijsko utemeljenje, ali i univerzalno značenje. Svjesni da zemlja pripada prvo Bogu a onda svima nama, darovi koje učenici i djelatnici taj dan donesu budu podijeljeni onima koji su u potrebi. Dio darova je na prodaju i tako se prikupljeni novac dodijeli učenicima Centra koji su slabijeg imovinskog stanja. -kaže Rosić. U toku nove školske 2021/2022. godine, učenici i djelatnici zeničkog KŠC-a su sudjelovali u nekoliko izleta. Rosić je istakao da je pandemija koja nas je sve zadesila, osim mnogih drugih stvari onemogućila odlaske na ekskurzije, studijska putovanja i izlete, po kojima je Centar bio poznat.

Djelatnici Centra proveli “Dan učitelja“ u Jajcu

Prethodni mjesec, za vrijeme sunčanih dana, učiteljica Magdalena Đurić je organizirala izlet u Sarajevo s učenicima IV.b odjela. Djeca su uživala putujući vlakom do Sarajeva, kao i u vožnji tramvajem i trolejbusom. Prošli su kroz cijeli grad, posjetili Vječnu vatru, Baščaršiju a najviše su uživali u zoo vrtu u prekrasnoj Pionirskoj dolini. Povodom Dana učitelja djelatnici Centra boravili su u Jajcu, gdje su posjetili mnoge znamenitosti: franjevački samostan i muzej, Tvrđavu, crkvu Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke, muzej II zasjedanja AVNOJ-a, vodopad rijeke Plive, Mlinčiće… Učenici Gimnazije su početkom listopada imali izlet u Fojnicu i Kreševo. U Fojnici su posjetili franjevački samostan i muzej Duha Svetoga. Nakon toga uputili su se u Kreševo, gdje su posjetili novotvoreni muzej Franjevačkog samostana i 18. Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja. Učenici 3.b razreda bili su na školskom izletu na Smetovima. Najljepši dio puta, od skretanja za Peševiće, pored Kluba ekstremnih sportova Scorpio, kroz prekrasnu bukovu šumu do suncem okupanih Smetova su prešli pješice.

Produženi boravak

Brojne nagrade i priznanja
Iz ovog Centra napominju da su ove godine s ponosom ispratili u zasluženu mirovinu profesora, likovnog umjetnika i velikog prijatelja zeničkog Centra, Miroslava Šetku. Kao krunu profesorovoga zalaganja što se tiče KŠC-a „Sveti Pavao“ i Sustava katoličkih škola za Europu je dobiveno priznanje „Erich von Brandis“, najviše priznanje koje neki djelatnik u Sustavu katoličkih škola za Europu može dobiti.

Produženi boravak
U produženom boravku u zeničkom KŠC-u trenutačno ima 40 učenika i učenica.
Prostorije koje se koriste za rad i rekreaciju, prilagođene su i opremljene za ostvarivanje rada produženog boravka. „Posjetio sam KŠC „Sveti Pavao“ i uvjerio se da djeca imaju adekvatne uslove u produženom boravku. Ovo je peta škola u Zenici kojoj sam odobrio produženi boravak i u kojem djeca imaju sve uslove za učenje, odmor i ishranu. Još je nekoliko škola izrazilo interes za ovom aktivnošću i njihove zahtjeve ću razmotriti. Sve što radimo je u interesu naše djece i njihovog kvalitetnog obrazovanja“ rekao je prilikom nedavne posjete ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Učenik prvoga razreda Opće gimnazije Mario Šantić je ostvario plasman u finale na međunarodnom HIPPO natjecanju iz engleskog jezika koje se održalo u Riminiju, Italiji. Šantić je uspio u konkurenciji od čak 48.125 učesnika iz 42 države plasirati se u veliko finale 200 najboljih. Mario je jedan je od troje predstavnika Bosne i Hercegovine na tradicionalnom natjecanju u Italiji.
– Mario Šantić je bio Učenik generacije u našoj Osnovnoj školi, te je tokom svog osnovnoškolskog obrazovanja ostvario odličan uspjeh i primjereno vladanje. Bio je aktivan član Vijeća učenika, a osim velike ljubavi prema engleskom jeziku, Mario najviše vremena provodi vježbajući omiljene znanosti matematiku i fiziku, te trenirajući sjedeću odbojku u Klubu „Zenica ‘92“ kojeg s uspjehom vodi njegov otac Željko Šantić -kaže Rosić i potom dodaje da je dugoročni plan zeničkog KŠC-a ići ucrtanim stazama i hvatati se u koštac s izazovima koji se pojave u budućnosti.

Rosić

– A budućnost je sama po sebi neizvjesna, ali sudeći po interesu učenika i roditelja za naš Centar, a napose osnovnu školu, čini se da ima budućnosti još mnogo godina. Nakon ovih 26 godina, najprije možemo zahvaliti Bogu i Sv. Pavlu, našem zaštitniku, što smo stasali i opstali, ali i odgojili tolike generacije mladih ljudi. Jer naše učenike ne zanimaju krize u svijetu i državi, iako ih na svojim leđima osjećaju i vjerojatno će ih osjetiti, oni samo žele sretno djetinjstvo i naš je zadatak pružiti im najsretnije moguće djetinjstvo koje možemo. Stoga se nadamo da smo do sada uspijevali u tom zadatku, te ćemo se truditi nastaviti vršiti najvažniju zadaću ljudskoga roda – odgoj i obrazovanje mladih naraštaja -rekao je Rosić na kraju.