Poznata zenička glumica Šefika Korkut-Šunje preminula je prošlog četvrtka, nakon kraće bolesti, u 90. godini života. Na daskama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastupala je od 1956. godine, a penzionisala se 30. marta 1991. Glumila je i tokom rata te nakon rata, kad je s prijateljicama vodila i glumačku radionicu.
Imala je uloge i u televizijskim serijama, a široj publici ostat će upamćena po ulozi Rahime u seriji „Viza za budućnost“. U karijeri je utjelovila brojne uloge a sama je, između ostalih, izdvajala Koštanu, Gloriju (Marinković), Amandu (Staklena menažerija); također je glumila dadilju u nagrađivanoj drami Sveti Sava Siniše Kovačevića (režija: Vladimir Milčin).
Komemorativni skup je održan u subotu u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta, a prigodnim riječima od teta Šefike su se rastali svi oni koji su je poznavali lično ili profesionalno. Direktor BNP-a Miroljub Mijatović je istakao da ih je u ovoj ustanovi sve dočekala široko otvorenih ruku i prihvatila ih kao mlade kolege.
– Radili smo s njom kao kolegicom, glumicom i igrali predstave u kojima smo se opuštali. Režirala je predstave za djecu i svi smo jedva čekali da radimo s njom i sazrijevamo -rekao je Mijatović.
Glumica Sabina Kulenović je rekla da je smrt sastavni dio života i da riječ „preseljenje“ još ljepše opisuje svršen čin života.
– Naša teta Šefika je preselila u neke druge krajeve koji i nas čekaju. Pamtit ću je po njenom smijehu, predstavama i razigranosti iz pozornice -rekla je Kulenović.
Šefika Korkut-Šunje ostavila je neizbrisiv trag na daskama koje život znače i ostat će upamćena kao doajenka zeničke pozorišne scene.