Atletski klub Zenica organizovao je, prošle sedmice, 11. Međunarodni atletski miting „Zenica 2020“ na kojem je nastupilo 130 takmičara iz BiH, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Gane. Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnje izdanje najkvalitetnije atletske manifestacije u BiH održano je bez prisustva publike pa su, s tribine, takmičenje posmatrali samo treneri. Uvjeti nisu bili idealni, a kiša i niska temperatura su i ovaj put bili neugodni pratitelji atletičara na njihovim borilištima.
Brojne discipline


Takmičenja su održana u osam muških i šest ženskih disciplina uz revijalni nastup mladih zeničkih atletičara, utrke u kolicima i utrke predškolskog uzrasta na 80 metara. Najviše uzbuđenja bilo je u disciplini bacanja kugle gdje je Mesud Pezer nakon duge pauze osvojio prvo mjesto s dužinom od 20.38 metara, dok je drugoplasirani bio Kemal Mešić sa 19.88 metara. Treći je bio Hamza Alić koji je kuglu bacio na 18.18 metara.

– Sam sebe sam iznenadio ovom dužinom jer sam odmarao dva mjeseca a posljednjih mjesec dana radim samo lagano. Raduje me činjenica da sam nakon sedam mjeseci opet uzeo učešće na nekom takmičenju, a posebno to što sam pobijedio u svojoj Zenici. Nadam se da će se u skorijem vremenu stabilizovati epidemiološka situacija i da će se svi sportisti, a posebno atletičari, vratiti redovnim takmičarskim obavezama. Uskoro počinju pripreme za zimsku sezonu, mitinzi u januaru a onda i velika takmičenja u martu –kaže Pezer.
Nekadašnja juniorska prvakinja Evrope, Milica Gardašević (AK Vojvodina, Novi Sad) kaže da se uvijek rado vraća u Zenicu. – Nakon mog nastupa u Zenici, prije tri godine, osvojila sam Evropsko juniorsko zlato tako da samim tim jako volim ovaj miting. Drago mi je što sam ponovno tu i nadam se da ću svake godine imati vremena da dođem jer je ovdje sjajna organizacija, ljudi su sjajni. Osjećam se kao kod kuće –kaže Gardašević koja je u disciplini skok u dalj osvojila prvo mjesto s rezultatom 6.25 metara.
Dominaciju u disciplini skok u vis nastavio je mladi Maid Redžić koji je, s preskočenih 200 cm, osvojio prvo mjesto. – Pauzirao sam nakon Državnog prvenstva u avgustu. Ova visina je došla na neku atletsku svježinu. Drago mi je što sam po treći put u nizu pobijedio na ovom mitingu. Sad slijede pripreme u Zenici jer nismo u mogućnosti ići vani, mada smo na to već i navikli –kaže Redžić.


Prvo mjesto u disciplini koplja osvojio je Dejan Mileusnić s daljinom od 77.80 metara. – Ne mogu reći da sam zadovoljan s daljinom. Cijelu godinu treniram na 80 do 84 metra a nikako da se i na takmičenju to ponovi. Jednostavno, tehnički nisam isti kao na treningu i zagrijavanju. Previše se uštopam na linijskoj barijeri i onda gađam koplje samo rukom, ne odradim tijelom. Zbog PCR testova i letova ove godine nisam mogao ići na mitinge iako sam bio pozvan na dosta njih. Jedno vrijeme sam imao 16. rezultat u svijetu u 2020. godini. Da je bilo nekih konkurenata sigurno bih imao još veće daljine. Spremam se za Olimpijadu iduće godine, vidjet ćemo kako i šta će biti –rekao je Mileusnić.
Pobjednik posljednje discipline na mitingu, utrke na 800 metara, ove godine bio je Abedin Mujezinović s vremenom 1:54.77. – Prvo se želim zahvaliti našem klubu što je organizovao ovaj miting. Naravno, moram čestitati i ostalim kolegama na dobrim rezultatima. Vrijeme nas nije poslužilo ali dali smo sve od sebe na kraju sezone. Sad slijede pripreme za dvoranu i zimsku sezonu –kaže Mujezinović.
Neophodna dvorana za zimske pripreme
Jedan od trenera iz zeničkog Kluba, ujedno selektor muške atletske reprezentacije i menadžer mitinga, Elvir Krehmić, istakao je zadovoljstvo organizacijom.
– Zbog pandemije i drugih razloga smo imali kratku listu takmičara, jednostavno nismo mogli da dovedemo mnoge jer je ovo vrijeme kad su atletičari na odmoru pred početak zimskih priprema. Pronašli smo ono što je najjače u kruženju i bacili smo akcenat, kao i svake godine, da se naši atletičari pokažu u najboljem svjetlu. Napravili smo i više od onog što se moglo u ovakvim uvjetima –rekao je Krehmić koji se potom osvrnuo na nedostatak dvorane u kojoj bi članovi AK Zenica mogli raditi zimske pripreme. – Nešto se mora hitno napraviti, AK Zenica ima dobru ideju za multifunkcionalnu dvoranu gdje bi svi trenirali. Ovdje na Kamberovića polju imamo prostora, imamo betonske terene koji su zimi neiskorišteni. Mogli bismo uraditi lijep projekat i na kraju zaokružiti Zenicu kao Olimpijski pripremni centar –izjavio je Krehmić.
Organizaciju ovogodišnjeg izdanja mitinga podržali su Vlada ZDK, Grad Zenica, BH Telecom, Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i sport ZDK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Kakanj, BH pošta i Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.