U petak je u kakanjskom Domu kulture održana svečanost povodom 114. rođendana OŠ “Mula Mustafa Bašeskija “ Kakanj. Nakon pandemije korona virusa koja trajala pune tri godine konačno su učenici bili u prilici da pokažu svoj raskošni talenat. Sve je isplanirano pomno i svakoj tački pristupilo se ozbiljno. Radilo se tokom cijele godine i svaki se atom snage uložio kako bi svečanost bila u skladu sa ugledom i časnom višedecenijskom prosvjetnom misijom Škole. Nastup folklorne sekcije, podjela uloga na sceni i oko scene u kojoj je svaki učenik znao šta treba činiti, nastup hora i muzičara, popratni vizuelni efekti na sceni, sve je bilo vrhunski osmišljeno, poredano, izvedeno. Na ovakvom pristupu organizaciji svečanosti povodom Dana škole stigle su brojne čestitke direktorici Fikreti Ljevo, njenim saradnicima, nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj. „Uvaženi načelniče, cijenjeni gosti, poštovani uposlenici, roditelji i dragi učenici, koristim priliku da vas u ime kolektiva OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i svoje lično ime srdačno pozdravim i poželim dobrodošlicu na našu svečanost. Danas slavimo 114. rođendan naše škole. Uposlenicima i učenicima čestitam Dan škole koji ćemo pamtiti po mnogobrojnim uspjesima naših učenika, kao i cijelog kolektiva. Zato na ovaj svečani dan želim da se zahvalim svim uposlenicima, učenicima i roditeljima na svemu što su uradili u proteklom periodu. Samo zahvaljujući svima vama naša škola napreduje.

Brojne zvanice

Iz godine u godinu ulažemo napore da obezbijedimo što bolje uslove učenicima i zaposlenima u školi. Realizovali smo mnogo projekta značajnih za život i rad škole. Sve te projekte ne bismo mogli realizovati bez podrške Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Podršku u radu dobijamo i od Općine Kakanj, javnih i privatnih preduzeća kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Posebno me raduje što naš rad i trud nisu ostali nezapaženi. Tako je škola u decembru prošle godine dobila priznanje od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a ove godine povodom Dana Općine Kakanj, kao Petnaestoaprilsko priznanje dobila zahvalnicu. Velika je čast dobijati priznanja, a ujedno i odgovornost. Stoga sa ovog mjesta nastavnike pozivam da istrajemo u obavljanju najplemenitije misije jer:„Znanje je blago koje svog vlasnika svuda prati“ kazala je direktorica Fikreta Ljevo. Za nesebičan i mukotrpan rad direktorici Ljevo uručena je prigodna nagrada uposlenika škole, slika sa motivima rodnog grada, a ove godine zahvalnice su uručene premijeru Zeničko—dobojskog kantona Mirnesu Bašiću koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati manifestaciji, ali je u njegovo ime zahvalnicu primila kćerka Lamija Bašić, inače bivša učenica ove škole. Zahvalnica je uručena i načelniku Kaknja Mirnesu Bajtareviću. Premijer Bašić poslao je čestitku, koju je pročitala direktorica Ljevo, istakavši da učitelji i nastavnici treba da ustraju u plemenitoj odgojno-obrazovnoj misiji, a uspjesi koje postižu učenici ove škole primjer su za ove i buduće generacije koje dolaze. Uručene su i diplome najuspješnijim učenicima koji su tokom takmičenja postigli odlične rezultate i to: Majri Jašarspahić, Nejri Pinjić, Azri Bilialović, Luki Lozančiću, Merjemi Ljubović, Imranu Đokiću, Aidu Hasanici, Lamiji Skeledžiji, Ilderini Ganić, ekipi prve pomoći, te voditeljici Ajli Begović.
Uručena priznanja i zahvalnice
Općinsko vijeće Kakanj svake godine dodjeljuje Petnaestoaprilska priznanja zaslužnim pojedincima, udruženjima, ustanovama i preduzećima. Javnoj ustanovi za odgoj i obrazovanje OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj, dodjeljena je “Zahvalnica“ za postignute uspjehe u radu i rezultate rada koji imaju poseban značaj. Škola u svojim redovima ima najbolje učenike ZE-DO kantona zbog čega je od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dobila Priznanje za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika; zbog promocije demokratije i osnovnih ljudskih prava, naročito zaštite dječijih prava od kojih je i pravo na obrazovanje kroz angažman asistenata za inkluzivnu nastavu. Zahvalnicu je direktorici OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ Fikreti Ljevo uručio predsjedavajući OV Kakanj Slaven Katičić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju