U Domu zdravlja Tešanj je do 27.08. 2021. godine vakcinisano 7.183 stanovnika, od toga prvom dozom 4.894, dok je sa obje doze vakcinisano 2.289 stanovnika U sklopu programa imunizacije protiv koronavirusa, u ovoj ustanovi proces vakcinacije je započeo još u martu, vakcinisanjem prioritetnih skupina – zdravstveni radnici i ostali zaposlenici u zdravstvenim ustanovama, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, osobe preko 65 godina te zaposlenici koji rade u tim ustanovama, potom osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama – policija, vatrogasci, CZ… „Pored navedenih prioritetnih skupina, trenutno vakcinišemo i zaposlenike u odgojno- obrazovnim ustanovama. Organizirali smo i dane „otvorenih vrata“ gdje su stanovnici sa područja općine Tešanj, bez zakazivanja termina za vakcinaciju, mogli doći u Dom zdravlja Tešanj i vakcinisati se“, kazali su nam iz JZU Dom zdravlja Tešanj.

S obzirom na to da vakcina ima dovoljno, iz Doma zdravlja Tešanj uputili su apel svim građanima starijim od 18 godina da se vakcinišu, a to mogu uraditi zakazivanjem termina putem telefona, mada se vrši vakcinacija i onih stanovnika koji bez zakazanog termina dođu na vakcinalni punkt, svakim radnim danom od 7 do 15 sati.

Trenutno, ističu, raspolažu sa dovoljnom količinom vakcina. „Redovno se preko Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Domu zdravlja Tešanj dostavlja potrebna količina vakcina. Zadovoljni smo odzivom stanovnika, a naravno da bismo voljeli da sam proces teče mnogo brže. Imamo problem što određeni broj stanovnika izražava želju da se vakciniše samo Pfizer vakcinom koje nemamo u količini kao što imamo Astra Zeneca, Sinopharm i Sinovac vakcina“, kažu iz Doma zdravlja Tešanj, dodajući da proces vakcinacije organizuju i subotom, u zavisnosti od zainteresovanosti stanovnika.