U organizaciji Razvojne agencije Žepče i pod pokroviteljstvom Općine Žepče i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, u Žepču je, 15. jula, na Gradskoj tržnici, svečano otvoren 7. sajam poljoprivrednih proizvoda „Dani maline i meda“ Žepče 2023.
Ovogodišnji, sedmi po redu, Sajam okupio je preko 90 izlagača iz Bosne i Hercegovine koji su došli u Žepče predstaviti svoje proizvode, kao i novitete u oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, te da ostvare nove kontakte i nađu šire tržište za plasman svoje robe. Sajam su otvorili direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Vinko Marić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko.
Direktorica Janko se zahvalila svim stalnim izlagačima koji su proteklih godina izlagali na sajmu, ali i onim novim zbog kojih sajam iz godine u godinu raste, tako da se s početnih 40 izlagača sa prvog sajma danas došlo do broja devedeset iz raznih dijelova BiH. Također je naglasila i da je sajam idealna prilika za proizvođače da u direktnoj komunikaciji s kupcem saznaju s čime su to oni zadovoljni s određenim proizvodima, a što bi trebali unaprijediti i poboljšati kako bi lakše plasirali svoje proizvode. Ministar Marić je pozdravio sve goste i izlagače u svoje, ali i u ime Vlade ZDK, te je najavio da će Ministarstvo, na čijem je čelu, nastaviti s programom pomoći pčelarima i malinarima s područja ZDK.
Načelnik Zovko je zahvalio svim izlagačima na odzivu, a posebno je pohvalio Razvojnu agenciju Žepče koja već sedmu godinu organizira sajam s ciljem promocije i razvoja poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih proizvoda. Istakao je i da na području općine Žepče ima registriranih 2413 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 2100 aktivnih.
Na sajmu su se predstavili izlagači iz: Usore, Kaknja, Vlašića, Ljubuškog, Visokog, Lukavice, Trebinja, Vareša, Prnjavora, Stanara, Banja Luke, Brčkog, Kiseljaka, Doboja, Tuzle, Travnika, Lukavca, Zenice, Viteza, Doboj Juga, Busovače, Zavidovića, Fojnice, Sarajeva, Novog Travnika i Žepča.