Na lokaciji Javorje kod Šerića, u nedjelju je, u organizaciji Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992-1995, održan tradicionalni, deveti po redu, “Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona”. Manifestaciji na Javorju su prisustvovali brojni mještani mjesnih zajednica koje gravitiraju širem Nemilskom području, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, vojni funkcioneri, gosti iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, kako bi iskazali počast onima koji su svoje najvrijednije dali da bismo svi mi bili ponosni i dostojanstveno koračali našom Bosnom i Hercegovinom.
Podrška Ministarstva za boračka pitanja ZDK
U ime Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992-1995, prisutnima se obratio predjednik Udruženja, Salko Lužić, napomenuvši da ne žele biti samo udruženje „na papirima“, nego udruženje koje će dati puni doprinos izgradnji i poboljšanju života u našoj domovini. „Izuzetno sam ponosan na ovaj današnji dan, hvala svima koji su došli, a posebnu zahvalnost upućujemo porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, nosiocima najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i svim borcima Armije RBiH. Sve radimo i planiramo uraditi isključivo uz pomoć određenih nivoa vlasti koje imaju sluha za naš rad i naše zalaganje, te se zahvaljujem Zeničko-dobojskom kantonu, na čelu sa premijerom Mirnesom Bašićem. Svi naši projekti su podržani od strane Ministarstva za boračka pitanja ZDK, a vrhunac te podrške jeste izgradnja spomen-obilježja koji je trenutno u gradnji, za što je u ovoj godini opredijeljeno 60.000 KM, kao i 5.000 KM za održavanje ove manifestacije. Zahvaljujem se i našim privrednicima, koji nas podržavaju“, kazao je, između ostalog, Lužić.
U ime domaćina i izvođača radova, prisutnima se obratio Derviš Kovačević. „Današnji dan je i radostan i tužan. Radostan je zato što smo, Allahovom voljom i iskrenim nijetom, 1992. godine došli ovdje i izišli u opancima, sa lovačkim puškama i pokazali da volimo svoju domovinu BiH i svoj din, islam. Žalostan je jer među nama nema 407 šehida koji su pali na ovom ratištu“, kazao je, između ostalog, Kovačević.
Prisustvo brojnih zvanica
Prisutnima su se obratili i ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, penzionisani komadant 7. muslimanske brigade Šerif Patković, Sulejman ef. Čeliković, zamjenik ministra pravde dr. Nezir Pivić, muderris Nezim Halilović, predstavnik šehidskih porodica Vahid Isaković, ratni komadant Odreda Manevar Fahrudin Čančar i general Džemal Merdan. Nakon prigodnih obraćanja, proučen je Jasin i predana hatma dova šehidima Nemilskog kraja i BiH.
U Udruženju se nadaju da će do naredne godine biti završena izgradnja spomen-obilježja na Javorju, koje će predstavljati mjesto trajnog sjećanja na Odbrambeno-oslobodilačku borbu koja je od 1992. do 1995.godine vođena na ovom području.