Tradicionalni, 12. po redu, međureligijski susret „Duh Asiza“ održan je prošle sedmice u župnoj crkvi „Sv. Ilije“ u Zenici, a predstavnici vjerskih zajednica u Zenici svojim prisustvom poslali su poruke mira i uvažavanja. Organizator je i ovaj put bio Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici a specijalni gosti bili su članovi sarajevskog hora „Pontanima“ s dirigenticom Marijom Grubišić.
– Dvanaestu godinu u nizu sretni smo da iz Zenice možemo poslati, nadam se, konstruktivne poruke mira i dijaloga iz crkve Svetog Ilije – zajednički, predstavnici svih vjerskih zajednica i crkava. Mislim da je ovo tradicija koju ovaj grad, svakako, treba da njeguje i da imamo priliku, barem jednom godišnje, da se okupimo zajedno i da kažemo široj bosanskohercegovačkoj, a zašto ne i svjetskoj javnosti, da se ovdje može u različitostima lijepo živjeti –istakao je sekretar OMSZ Kenan Hodžić.
Godišnje priznanje „Zenička povelja MIRA“ dodijeljena je Centru za njegovanje horskog pjevanja, edukaciju i kreativni razvoj seniora „Kasiopeja“ Zenica.
– Ove godine, na redovnoj sjednici OMS-a donesena je jednoglasna odluka da „Zeničku povelju MIRA“ za 2021. godinu a za doprinos međureligijskom dijalogu, kulturi, muzičkom stvaralaštvu te za istinsku brigu o starijima i razvoju mira dobije Centar za njegovanje horskog pjevanja, edukaciju i kreativni razvoj seniora „Kasiopeja“ Zenica -rekao je aktuelni predsjednik OMSZ-a mr. Jakub ef. Salkica.
Dirigentica „Kasiopeje“ Aldina Aganović je rekla da im je velika čast primiti ovako jedno značajno priznanje.
– Drago nam je da su prepoznali naš trud svih ovih godina. Nastojimo da promovišemo kulturu i religiju svih naroda i narodnosti koji žive u našem gradu i u Bosni i Hercegovini -rekla je Aganović.
Poruke mira i tolerancije u bh. društvu javnosti su uputili župnik župe „Sv. Ilije“ fra Marko Kepić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, zamjenik Ambasadorice OSCE-a u BiH Dmitry Lordanidi i Fabien Congnaud kao predstavnik delegacije mirovnih aktivista iz Francuske.