• Cilj je Zenicu učiniti poželjnijom i konkurentnijom za investitore

Poslovni forum zeničke dijaspore organizovan je protekle sedmice u okviru projekta „Diaspora Invest“. Okupio je stručnjake iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere s ciljem razmjene poslovnih iskustava i kontakata te predstavljanja poslovnih potencijala Grada Zenice u pogledu inostranih ulaganja i boljeg uvezivanja privrednika.
Ulaganje u lokalnu zajednicu
Grad Zenica, investiranjem u poslovne zone te realizaciju brojnih projekata, nastoji Zenicu učiniti poželjnijom i konkurentnijom destinacijom za investitore. „Dobili smo BFC certifikat čime smo stvorili povoljno okruženje za naše investitore. Poslovna zona Zenica 1 je popunjena dok su druge dvije zone trenutno u pripremi. Saradnja sa dijasporom pruža mnogo potencijala da i druge firme dođu i investiraju u naš grad. Na forumu učestvuju četiri firme iz Zenice koje su otvorile firme vani i uspješno posluju te rade na razmjeni iskustava“, kaže Maša Škrbić iz Službe za lokalni ekonomski razvoj Grada Zenica.
Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić kazao je da je forum idealna prilika da se sa privrednicima iz dijaspore ostvare novi kontakti kako bi ulagali u našu domovinu. „Kada je u pitanju Ministarstvo za privredu ZDK odlučni smo u davanju poticaja. Ove godine rekordan iznos od 8,2 miliona KM izdvojen je za poticaje u privredi: 4,6 miliona KM smo usmjerili na mala i srednja preduzeća kroz različite poticaje te 3,6 miliona KM smo usmjerili prema industrijskim zonama koje su bitne za investicije naših ljudi koji žive i dolaze iz dijaspore“, istakao je Šibonjić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju