Proteklog vikenda, nadomak kakanjskog naselja Zajezda, na području Malak farme, organizovan je Prvi sajam organske i tradicionalne proizvodnje „Dani plemenitog Seljaka“, koji je okupio 33 izlagača iz cijele BiH. Na Sajmu su svoje proizvode izložili poljoprivredni proizvođači, kompanije, seoska gazdinstva, udruženja i fizička lica koja se bave organskom i tradicionalnom proizvodnjom iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Vareša, Milića, Visokog, Kiseljaka, Fojnice, Goražda, Širokog Brijega, Konjica, Velike Kladuše, Viteza, Tuzle, Foče i Željeznog Polja.
Štandovi s domaćim, tradicionalnim proizvodima koje su pripremale vrijedne ruke širom BiH, ukrašeni su svježim povrćem i voćem, prerađevinama od voća i povrća, uljem, medom i proizvodima od meda, prirodnom kozmetikom, čajevima, rukotvorinama. Saladin Pašalić, brend menadžer Malak Farme kod Kaknja, kazao je da je ovaj sajam ustvari artikulacija strateške vizije i potrebe Malak grupacije da radi na boljitku i promjeni u društvu.
– Želimo da napravimo određene promjene i iskorake koje će dovesti do promjena u društvu. Želimo pomoći ‘malim’ ljudima, ljudima sa sela, seljacima, da prikažu njihove proizvode, prodaju ih i, što je najvažnije, da se međusobno uvežemo. Kroz taj proces uvezivanja, kreacije i artikulacije naše strategije, hoćemo da napravimo promjenu u društvu, da se vratimo zdravom principu razmišljanja, zdravom principu proizvodnje hrane i zdravom principu življenja uopšte – kazao je Pašalić i dodao da je ovaj projekt Malak Farme samo jedan od projekata koji u strateškoj viziji ima cilj da postane regionalni sajam, koji će u narednim godinama dovesti što više izlagača i znalaca iz određenih oblasti da pomognu ljudima u procesima proizvodnje tradicionalne zdrave hrane kako bi ta, što kvalitetnija hrana, mogla biti ponuđena tržištu Bosne i Hercegovine, ali i šire.