Prošle sedmice je, na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića, održan prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda „Esof fair trade“. Ciljevi sajma bili su promocija domaće poljoprivredne proizvodnje, jačanje svijesti kod kupaca za domaćim poljoprivrednim proizvodima i ukrupnjavanje ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda. U firmi “Esof” d.o.o. odlučili su da uslijed iskazane potrebe za domaćim poljoprivrednim proizvodima i zbog podrške poljoprivrednim proizvođačima organizuju sajam lokalnog karaktera.
– Ideja koju smo započeli bazira se na fair trgovini između onih koji proizvode i onih koji kupuju. Firma Esof posluje već osam godina a u Zenici smo tri godine. S ponosom mogu reći da smo firma koja promoviše i podržava sve poljoprivredne proizvođače u BiH, posebno u Zenici gdje imamo više od 400 kooperanata i svake godine iz ovog kraja otkupimo poljoprivredne proizvode u vrijednosti više od dva miliona KM. To je impozantan projekat koji traži podršku svih nas. U tom smislu, ovo je projekat koji otvara mala vrat u veliki svijet proizvoda. Stoga apelujem na sve građane da prilikom kupovine gledaju da li je proizvod proizveden u BiH, nije bitno u kojem gradu, jer ako ne budemo kupovali te proizvode u našim supermarketima ne možemo ni mi, kao proizvođači, snabdijevati te supermarkete i te police će zauzeti proizvodi iz inostranstva -rekao je Enver Avdić, direktor Esof-a.
Građani su mogli kupiti razno voće i povrće, mliječne proizvode, kao i med, a organizaciju prvog sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda podržao je Grad Zenica.