Trodnevni Sajam domaćih proizvoda, prvi od tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zenice koji će se organizovati do kraja 2023. godine u sklopu projekta „Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica“ održan je protekle sedmice. Grad Zenica je jedan od dvanaest korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, koja se realizuje u sklopu šireg projekta EU4AGRI vrijednog 20 miliona eura, koji je primarno finansiran sredstvima Evropske Unije (EU). Za projekat u Zenici, Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od preko 130.000 KM. U okviru navedenog projekta nabavljeno je 115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21 rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci.
Podrška poljoprivrednicima
Svečanom otvorenju sajma prisustvovali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinko Marić koji su se prisutnima obratili prigodnim govorom.
„U ime Grada Zenica zahvaljujem se Evropskoj uniji, koja je kroz EU4AGRI projekat podržala Grad Zenica. Poljoprivreda je veoma bitan segment društva, a Grad Zenica izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede koja isplaćujemo na vrijeme te na taj način pružamo podršku poljoprivrednicima. Svim korisnicima projekta želim uspjeh u budućem radu, a nadam se da će građani kupiti proizvode koji su provjereni i zdravi“, kaže Kasumović.
Premijerka Mehmedić je rekla da je sretna što je priveden kraju projekat na kojem je radila kao pomoćnica gradonačelnika Kasumovića prije dolaska na čelo Vlade ZDK-a.
„Vlada ZDK je podsticaje za razvoj poljoprivrede povećala za 20 posto tako da sredstva opredjeljena za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iznose 4,5 miliona KM. Vlada ZDK mora da prati i pruža podršku jedinicama lokalne samouprave, upravo kroz poticaj poljoprivrednim proizvođačima, kao bismo sveukupno poboljšali ambijent i kvalitet življenja u našim gradovima, odnosno u ZDK“, poručila je premijerka Mehmedić.
Ministar Marić se zahvalio svima koji rade na projektima Evropske unije. „Sasvim izvjesno da će zahvaljujući ovakvim inicijativama i projektima poljoprivredni sektor biti značajno ojačan. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu stoji na raspolaganju za nove projekte u cilju osnaživanja proizvođača“, ističe Marić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju