Javno preduzeće „Tržnica“ Zenica organizovalo je sajam domaćih proizvoda „Zimnica je naše ljeto“ koji je održan protekle sedmice u zgradi Gradske tržnice.
„Na zahtjev naših poljoprivrednika, domaćica i udruženja odlučili smo se na organizovanje još jednog sajma koji će omogućiti našim izlagačima da prezentuju i izlože svoje proizvode, prodaju ih na sajmu, te ostvare međusobne kontakte. Naš cilj je pomoći razvoju zajednice, oživljavanje sela i promociju domaće tradicionalne proizvodnje. Budimo podrška jedni drugima i čuvajmo našu tradiciju“, kazali su iz JP „Tržnica“ Zenica.
Posjetioci Sajma imali su priliku kupiti domaću zimnicu, kolače, tradicionalna bosanska jela, med,…
„Ovo je naše drugo učešće na sajmu i idealna je prilika za druženje. Pored toga, pomaže nam da promovišemo naše Udruženje te upoznamo druga udruženja i pojedince. Želimo pokazati koliko bosanske žene mogu biti jake kada se udruže i kada imaju podršku okoline. Sve što se nalazi na našoj tezgi, poslastice, slana jela, džemove, zimnicu, kolače… sve su to pravile žene iz našeg Udruženja“, kaže Halida Karić, članica Udruženja žena iz Putovića ističući da je zadovoljna brojem posjetioca.
Među izlagačima bile su i predstavnice Udruženja „Knjiga Izvor“ Zenica koje broji oko stotinu aktivnih članova. „Na Sajam smo donijele mnogo proizvoda kao što su sokovi, džemovi, kreme za masažu, gotova jela. Prvi put učestvujemo na sajmu i smatramo da je dobra prilika za našu promociju. Naše Udruženje finansiramo samo od članarine pa ćemo novac od prodaje iskoristiti za pomoć Udruženju“, kaže Mensura Maličbegović, članica Udruženja.
Proizvode od meda na Sajmu izložila je i Ismeta Mahmić. „Posjetioci će danas imati priliku kupiti sve vrste meda kao što su livadski, proljetni, šumski, medljika med, polen med, propolis, matična mliječ u medu… Sajam nam pruža mogućnost da građani saznaju da u našem gradu mogu kupiti kvalitetan med koji dostavljamo na kućnu adresu“, ističe Mahmić.