Univerzitet u Zenici je ove godine preuzeo predsjedavanje UniAdrion mrežom te je, nedavno, bio domaćin članovima Upravnog odbora. Prema Statutu, predsjedavanje Upravnim odborom UniAdrion mreže se rotira svake godine, a trenutno je predsjednik prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici. Članovi Upravnog odbora su predstavnici svih država članica mreže: Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Grčke, Albanije, San Marina, Slovenije i Bosne i Hercegovine.


Osnovni cilj UniAdrion mreže koju čini preko pedeset univerziteta iz deset država jeste međuuniverzitetska saradnja i saradnja istraživačkih centara u svrhu jačanja međunarodne saradnje i napretka u oblasti kulture, nauke i istraživanja u Jadransko-jonskoj regiji.


Na sjednici Upravnog odbora, usvojen je budžet Mreže za 2023. godinu, a raspravljalo se o pristupu novih članica, izmjenama Statuta, visini članarine i projektima koju su trenutno u realizaciji, kao i o budućim projektima. Nakon sjednice, održan je i okrugli stol na temu “Plan oporavka međuuniverzitetske saradnje u Jadransko-jonskoj regiji: Šta možemo očekivati u naredne tri godine’” . U uvodnim obraćanjima, članove Upravnog odbora i goste pozdravili su rektor Duraković, Miloš Prica, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Nj.E. Marco Di Ruzza, ambassador Republike Italije u BiH i prof.dr.sc. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH. Najavljeno je i održavanje Skupštine UniAdrion mreže uz prisustvo predstavnika svih članica u maju mjesecu naredne godine.