Maturanti Osnovne muzičke škole Zenica

Osnovna muzička škola u Zenici postoji od 1948. godine, i od svog osnivanja do danas obrazovala je 72 generacije muzičara. U nedavno završenoj školskoj godini, ovu školu pohađalo je 454 učenika, od kojih je 80 bilo u područnom odjeljenju Kakanj.
Koncert u BNP-u
Protekle sedmice održan je koncert u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta i tom prilikom su podijeljene svjedodžbe za 62 maturanta, 52 koji su pohađali nastavu u Zenici i 10 iz Kaknja. Odsjek klavir završilo je 14 maturanata, gudača je bilo 18, na Odsjeku gitara 13, duvača 7 a Odsjek harmonike je završilo 10 maturanata. Posebne diplome dobilo je 12 učenika koji su tokom cijelog obrazovanja od 1. do 6. razreda imali odličan uspjeh iz svih predmeta. Ujedno su podijeljene diplome i nagrade onim učenicima koji su u toku školske godine ostvarili uspjehe na brojnim takmičenjima u Sarajevu, Brčkom, Sremskoj Mitrovici i „Mozart competition“ međunarodnom takmičenju.

Direktor Bičakčić uručio priznanje učenici generacije

Na koncertu su iz Odsjeka gudača nastupili: Lana Lazić, Uma Kadrić, Luna Damjanović i Hanad Ekinović koji su izveli kompozicije Aleksandrova, Szokolovszkija, Bocherinija i Matza. Merima Semić i Dajan Kojić su ispred Odsjeka duvača odsvirali kompozicije Berthomielija i Faillenota. Odsjek harmonike su predstavljali Amina Krivokapa i Faris Abaz s kompozicijama Onjegina i Weilburga. Faris Ćerim je na gitari odsvirao „Asturias“ kompozitora I. Albeniza. Chopinovu kompoziciju „Valse As-dur, op. 69 No. 1“ na klaviru je odsvirala Amaryllis Novalić. Nagrađivani učenik prvog razreda, Toni Ćurković, na klaviru je izveo kompoziciju „Napuštena plesna dvorana“ E. Gillocka. Posljednja je nastupila učenica generacije Anja Udovčić koja je na violini izvela kompoziciju „Rumunski plesovi“ B. Bartoka.

Dodjela svjedodžbi

Završeni projekti
U protekloj školskoj godini uspješno je završen Projekat „Učionice u prirodi“.
– S obzirom na sve okolnosti, projekat je imao više faza. Ranije nismo imali uslove za koncertne djelatnosti i bili smo prisiljeni sve naše mini koncerte, te koncerte klasa i aktiva održavati u sali Srednje muzičke škole. U toku godine imamo četiri povoljna mjeseca u kojima možemo koncerte održavati vani. Prvi koncert u ovoj učionici smo održali krajem mjeseca maja uz prisustvo roditelja, naravno uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Čast da prvi nastupe imali su članovi Duvačkog odsjeka -rekao je direktor OMŠ Zenica, Alija Bičakčić te dodao da je cijena projekta bila oko 9.000 KM a u realizaciji im je dijelom pomogao BH Telecom putem projekta, ostatak finansija su osigurali iz vlastitih sredstava.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju